4 stappen voor een efficiëntere ademhaling

Efficiëntere ademhaling

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Efficiëntere ademhaling

4 stappen voor een efficiëntere ademhaling

Ademhaling is iets wat we vaak onbewust doen. Het is voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend, dat ze niet bewust zijn welke negatieve effecten een snelle hoge ademhaling op het lichaam kan hebben. Door disfunctioneel ademen, zoals hyperventileren, krijgen je hersenen en spieren te weinig zuurstof en is je ademhaling dus niet efficiënt. Disfunctioneel ademen betekent letterlijk verkeerd ademen. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken. Zo zijn er technieken voor buikademhaling, flankademhaling en de borstademhaling. Idealiter is het om via de buik te ademen. Dat doe je door het middenrif op en neer te laten gaan. Minder optimaal is de borstademhaling, waarbij de borstspieren de borstkas doen uitzetten. In deze blog leggen we uit waarom het belangrijk is om goed efficiënt te ademen en hoe je in vier stappen dit kan oefenen.

Waarom goed ademen belangrijk is

Vaak zijn mensen zich niet bewust van een verkeerde ademhaling, aangezien ze niet weten wat wel een goede ademhaling is. Veel mensen voelen wel de negatieve uitwerkingen van de verkeerde ademhaling, maar helaas wordt dit niet meteen gelinkt aan de manier van ademen. Toch is dit een heel belangrijk onderdeel van hoe je je voelt. Een verkeerde ademhaling kan je bijvoorbeeld vermoeidheid en hoofdpijn geven.

Effectief ademhalen

“The breath is a reflection of your attitude.”.

4 stappen voor een efficiëntere ademhaling

Het volledig benutten van je longen tijdens een efficiënte ademhaling  zorgt er voor dat er meer zuurstof beschikbaar is voor het functioneren van de organen. Deze presteren beter en worden hierdoor dus ook gezonder. Volg de onderstaande vier stappen. Het regelmatig oefenen van deze ademhalingstechnieken zullen het uiteindelijk steeds makkelijker voor je maken.

Stap 1: Stuur je adem richting je bekken

Een goede efficiënte ademhaling bereik je door je adem eerst te sturen naar je bekken.

Stap 2: Laat de adem rustig omhoog komen

Vanaf daar laat je de adem helemaal naar boven gaan tot in de sleutelbeenderen. Het is als het ware een fles die je vanaf onder helemaal vol laat lopen met water, alleen dan nu met je adem.

Stap 3: De uitademing is geen ontspanning

De uitademing is net zo belangrijk als de inademing. De uitademing is namelijk geen ontspanning, maar je spant je buikspieren en die spieren van je bekken aan om zo de volgende inademing direct weer goed in je bekken te laten beginnen.

Stap 4: Herhaal

Doe alle stappen opnieuw. Oefening baart kunst.

Efficiënt ademen tijdens het sporten met personal training

Ondervind je problemen met je ademhaling? Ervaar jij een disfunctionele ademhaling en belemmert dit je om te starten met sporten? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem met professionele en deskundige begeleiding je graag op weg. Met persoonlijke in- en uitademhalingstechnieken leer je effectief in- en uitademen tijdens het sporten. Laat geen enkele belemmering jou tegen houden van sporten en werk samen met je personal trainer uit Doetinchem naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Onze personal trainers en coaches staan uiterst gedreven voor je klaar. Met voldoende beweging, gezond voedingspatroon en goede gewoontes bouwen we samen aan een sterk fundament die voor jou zonder moeite vol te houden is. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven