Alles over vitamine B2

Vitamine B2

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Vitamine B2

Alles wat je moet weten over vitamine B2

Vitamine B2 (riboflavine) is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Je kan het alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren vinden.  Wanneer je een tekort aan vitamine B2 hebt, kan je afwijkingen krijgen bij je mond en tong. Ook kan het ontstekingen veroorzaken aan je neus en zorgen voor andere huidaandoeningen. In deze blog lees je alles over het nut en belang van vitamine B2 en hebben we tips voor je om er voldoende binnen van te krijgen.

Wat is het?

Vitamine B2 is ook wel bekend als riboflavine. Het is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Het zit vooral in melk en melkproducten. Verder kan je het ook vinden in in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. Wanneer je een tekort aan vitamine B2 hebt, kan je afwijkingen krijgen bij je mond en tong. Ook kan het ontstekingen veroorzaken aan je neus en zorgen voor andere huidaandoeningen. De naam voor de natuurlijke vormen in eten en drinken zijn riboflavine, flavine-mono- en adenine (di-)nucleotide (FMN, FAD). Meestal zit in supplementen riboflavine of riboflavine-5’-fosfaat.

Effecten

Vitamine B2 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Mocht je een tekort hebben, dan kan je huidafwijking bij de mond en tong krijgen en ontstekingen bij de neus ervaren. Een schot aan is moeilijk te realiseren, omdat het lichaam maar een klein deel opneemt. Bij een overschot plas je het teveel uit. Er zijn geen negatieve effecten op de gezondheid bekend.

De meeste mensen hebben geen supplementen nodig, omdat het niet direct extra gezondheidsvoordelen oplevert. Mocht je toch vitamine B2 supplement willen slikken, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Volwassenen hebben 1,6 microgram per dag nodig. Dit komt overeen met 4 glazen melk. Voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt het per levensfase. Check voor de zekerheid altijd de etiketten. Voor riboflavine is geen aanvaardbare bovengrens opgesteld.

Voedingsmiddelen met de meeste B2

Hieronder vind je een overzicht van 12 voedingsproducten die rijk aan vitamine B2 zijn.

 1. Lever – 3,2 mg per 100 gram = 213% van de ADH
 2. Lijnzaad – 1 mg per 100 gram = 67% van de ADH
 3. Amandelen – 0,6 mg per 100 gram = 40% van de ADH
 4. Kaas – 0,6 mg per 100 gram = 40% van de ADH
 5. Soja – 0,52 mg per 100 gram = 35% van de ADH
 6. Ei – 0,5 mg per 100 gram = 33% van de ADH
 7. Champignons – 0,44 mg per 100 gram = 29% van de ADH
 8. Paling – 0,4 mg per 100 gram = 27% van de ADH
 9. Koolvis – 0,35 mg per 100 gram = 23% van de ADH
 10. Brie – 0,35 mg per 100 gram = 23% van de ADH
 11. Walnoten – 0,3 mg per 100 gram = 20% van de ADH
 12. Zalm – 0,3 mg per 100 gram = 20% van de ADH

Een gezond voedingspatroon met deskundige begeleiding

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om gezond eten? Heb je het gevoel dat je een tekort aan vitamine B2 hebt? Wil je effectief aan de slag gaan met gezonder eten en leven? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezonde voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven