Borstvorming bij mannen

Borstvorming mannen

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Borstvorming mannen

Borstvorming bij mannen

Gynaecomastie of te wel borstvorming is niet iets dat je graag als man wilt hebben. Het komt echter vaak voor. Mannen zullen zich vaak hiervoor schamen, wat ook begrijpelijk is. Je wilt namelijk als man een goed ontwikkeld borstspier hebben, maar laat je de borsten verder over aan je vrouw of vriendin. Het kan zelfs een reden zijn om niet meer te willen sporten, zwemmen of op het strand je shirt uit te trekken. Gelukkig is er wat aan te doen: met liposculptuur, het weghalen van klierweefsel of een combinatie van beide krijg je weer een normaal, mannelijk silhouet, maar ook met voeding kan je een hoop veranderen. In deze blog lees je wat aan je voeding kan doen om borstvorming te verminderen.

Wat is pseudogyneacomastie?

Mannen en vrouwen worden allebei geboren met vetweefsel en kliertjes achter de tepels. Als je vetpercentage verhoogt is, zal ook het percentage vetweefsel achter je tepels verhogen zijn. Hierdoor kan het zijn dat je borstvorming krijgt als man. Wanneer dat het geval is hebben de borsten een opgehoopt vet achter de tepels. Deze vorm van man boobs wordt ook wel pseudogyneacomastie genoemd.

Wat is gyneacomastie?

Naast dat de borsten een opgehoopt vet achter de tepels kunnen hebben door een te hoge vetpercentage, kunnen in het lichaam verschillende hormonen ervoor zorgen dat de klieren achter je tepels krimpen of groeien. Wanneer er een tekort aan het hormoon testosteron is en een overschot aan het hormoon oestrogeen, zal je sneller vrouwelijke kenmerken ontwikkelen, zoals borstweefsel. Wanneer dat het geval is, bestaan de mannenborsten dus uit opgezette klieren achter je tepels. Deze vorm van man boobs wordt ook wel gyneacomastie genoemd.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van gynaecomastie, waaronder:

 1. hormoonveranderingen
 2. bepaalde antibiotica gebruiken
 3. medicijnen gebruiken die de werking van testosteron blokkeren
 4. overmatig alcoholgebruik
 5. het nemen van bepaalde psychiatrische medicijnen of medicijnen tegen maagzweren
 6. het nemen van kruidensupplementen die fyto-oestrogenen bevatten
 7. met tea tree olie of lavendellotions
 8. illegale drugs gebruiken, zoals anabole steroïden of androgenen
 9. overmatig lichaamsvet
 10. lever- of nierziekte
 11. bepaalde soorten tumor
 12. overactieve schildklier
 13. andere aandoeningen die lagere testosteronniveaus veroorzaken

Waardoor ontstaat borstvorming?

Borstvorming kan bij jongens en mannen voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor dit gebeurt en er zijn geen leeftijden aan verbonden dat iedereen het dan zal gaan krijgen. Het is echter wel zo dat ouderdom het proces zal kunnen versnellen. Dat komt door de verschuiven van de hormonen in het lichaam naarmate de mannen ouder worden.

Borstvorming door puberteit

Tijdens de puberteit kunnen jongens een lichte vorm van borstvorming krijgen. Wanneer hun hormoonspiegel weer stabiel is verdwijnen deze man boobs weer. Ouderen mannen hebben ook sneller kans op borstvorming. Bij hen komt gyneacomastie vaker voor wanneer ze last hebben van overgewicht. Dit wordt ook wel de penopauze genoemd. Voor veel mannen is overmatig borstweefsel niet de oorzaak voor man boobs. Net als dat de buik vet kan ophopen, kan dat ook bij de borst het geval zijn. In die gevallen kan krachttraining en cardiotraining in combinatie met veranderingen doorvoeren aan het voedingspatroon de uiterlijk van mannen borsten verminderen.

Krachttraining tegen borstvorming

Middels krachtoefeningen voor de borstspieren kan je de borstweefsel sterk en strak houden.

Borstvorming door stress

Stress zorgt voor de aanmaak van cortisol. Cortisol is een van de hormonen die je lichaam aanmaakt wanneer je lichaam onder druk komt te staan, bijvoorbeeld tijdens het sporten of stresssituaties. Te veel aanmaak van dit hormoon kan zorgen voor borstvorming bij mannen. Vermijd daarom stressvolle situaties.

Borstvorming uit het niets

Sommige mannen krijgen uit het niets last van borstgroei, zonder dat er enige aanleiding hiervoor is. In dat geval kan er sprake zijn van een lever- of nieraandoening. Door een lever- of nieraandoening zwellen je borsten op, waardoor je borstvorming krijgt. Daarnaast kan je ook borstvorming ontstaan door genetische aanleg die je hebt of omdat je het Syndroom van Klinefelter hebt. Dit is afwijking in de chromosomen die alleen bij jongens en mannen voorkomt. In al die gevallen is het raadzaam om naar je huisarts te gaan voor een goed advies.

Borstvorming door anabole steroïden

De meeste professionele bodybuilders gebruiken anabole steroïden. Ze gebruiken kunstmatig testosteron om bijvoorbeeld hun spiergroei te stimuleren. Het nadelige effect van kunstmatig testosteron is dat het er ook voor kan zorgen dat niet alleen de spieren groter worden, maar ook de borstweefsel en klieren. Je lichaam zet een overmatige hoeveelheid testosteron om in het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ondanks dat anabole steroïden flinke bijdrage kan leveren om sneller spiermassa te ontwikkelen, heb je dus ook een grotere kans op mannelijke borstvorming.

Borstvorming door veroudering

Naarmate je ouder wordt kom je in de zogenaamde penopauze of andropauze terecht. Rond de 40 jaar kunnen de eerste tekenen kunnen zich al voordoen. Vanaf je 30ste begint je mannelijke hormoon testosteron al met 1-2% per jaar af te nemen. In de penopauze is deze afname al zo extreem, dat je jezelf zorgen begint te maken. Het grootste gedeelte van de mannen hebben vanaf 65 jaar een tekort aan testosteron. Het hormoon testosteron voorkomt juist borstvorming, dus met minder testosteron is de kans op borstvorming bij mannen groter. Als je denkt een tekort te hebben aan testosteron, is het verstandig om je leefstijl onder de loep te nemen, zodat je je testosteronspiegel op een natuurlijke manier kan verhogen.

Borstvorming ouderen

Vanaf je 30ste begint je mannelijke hormoon testosteron al met 1-2% per jaar af te nemen.
Krachttraining ontwikkelt het hormoon testosteron.

Stimuleert soja borstvorming?

Aangezien mannelijke transgender patiënten oestrogenen gebruiken om de borstgroei te stimuleren, is aangenomen dat soja hetzelfde effect zou kunnen hebben. Dit lijkt een mythe te zijn, of wordt in ieder geval niet ondersteund in de medische literatuur. Een Italiaanse studie uit 2004 van kinderen die op soja-eiwitformules waren grootgebracht, toonde geen gynaecomastie, geen vroege puberteit, geen veranderingen in hun botten en geen andere tekenen van verknoeide hormonen. We moeten erop wijzen dat we bij het zoeken naar studies omtrent ‘soja en gynaecomastie’ slechts drie relevante artikelen konden vinden. Voor nu kan je gerust Soja producten consumeren, het lijkt de voortplantingsorganen van mannelijke borsten niet nadelig te beïnvloeden.

Er is een interessant geval van een 60-jarige man die grote borstvorming ontwikkelde. Hij ging langs bij een kliniek en daar kwamen ze achter dat hij graag sojamelk. Op een dag kon hij gemakkelijk drie tot vier liter sojamelk wegdrinken. Nadat ze hem adviseerden om sojamelk minder te drinken en daarbij hem de begeleiding gaven, ging zijn gynaecomastie uiteindelijk weg. Er zijn landen waar soja een hoofdbestanddeel is van het normale standaard dieet. Van alle miljoenen mensen die dagelijks soja binnenkrijgen, is het geruststellend te vertellen dat er één casus was wiens borstweefsel gevoelig was voor sojaproducten.

Het belang van een gezond dieet

Hoewel het onmogelijk is om gewicht specifiek vet te verliezen, kunnen gerichte borstoefeningen helpen meer spieren in de borst te krijgen. Dat kan helpen het uiterlijk van borstweefsel te verminderen. Bovendien is het zo dat hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je stofwisseling werkt en hoe meer calorieën je zal verbranden en vet verliezen.

Die beste verandering die je aan je voedingspatroon wilt doen, zijn de kleinste veranderingen. Vaak is een dieet erg moeilijk vol te houden en kan het leiden tot een toename van het verloren gewicht en een toename van nieuw gewicht. Optimaal Leefstijl Doetinchem raadt je aan om met een snelheid van ongeveer 0,5kg tot 1kg per week af te vallen. Geleidelijk gewichtsverlies is duurzamer en kan leiden tot algehele gezondheidsverbeteringen.

We hebben ook enkele andere aanbevelingen opgesteld om de calorie-inname te verminderen.

 1. eet verse groenten en fruit
 2. vermijd vruchtensappen, omdat ze geen vezels bevatten
 3. hanteer effectieve kooktechnieken waarbij je niet of nauwelijks vet gebruikt, zoals stomen of koken
 4. kies voor vers fruit boven gedroogd fruit
 5. vervang ongezonde snacks door fruit of groenten

Last van borstvorming? Ga aan de slag met deskundige begeleiding

Loop je al een tijdje met je klachten en wil je weten wat je tegen borstvorming kan doen? Plan een gratis kennismakingsgesprek om te kijken hoe je met je leefstijl er op dit moment voor staat. Het kan namelijk goed mogelijk zijn dat de spieren, banden en pezen rondom je borsten verzwakt zijn. Met functionele bewegingen kan je doelgericht je borstpieren versterken, de borstvorming verminderen en minder laten opvallen.

Het kan ook goed mogelijk zijn dat je voedingspatroon nog niet in orde is. Onze personal coaches van Optimaal Leefstijl Doetinchem helpen je uiterst gedreven verder. Voeding in combinatie met personal training kan een groot verschil maken tegen de klachten die jij hebt. Vul hier het online formulier in. Samen gaan we zorgen voor een gedegen aanpak. een leven zónder onzekerheid!

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven