Daarom zijn groene groenten gezond

Groene groenten

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Groene groenten

Daarom zijn groene groenten gezond

Voor een gezond voedingspatroon is groente niet te missen. Groente bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen op voor het lichaam. Het eten van groente gaat samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals obesitas, COPD en verhoogde bloeddruk. De geheime powerfood zijn vooral de groene groenten, maar waarom eigenlijk? In deze blog leggen we je uit waarom juist groene groenten gezond voor je zijn.

Het Popeye-effect

De geheime powerfood. Bij iedereen die we begeleiden proberen we waar mogelijk groene groenten aan het voedingsplan toe te voegen. Een royale portie groene groenten per dag kan de resultaten van de lichaamssamenstelling ten goede komen en deze zelfs een enorme boost geven. De winter is een van de beste tijden om van groene bladgroenten te genieten. Ze zijn dan vers en kunnen op verschillende manieren geconsumeerd worden. Voor het lichaam zijn groene bladgroenten zijn erg belangrijk. Ze zitten namelijk vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Deze zorgen voor een verminderd risico op kanker, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk.

Waarom groene groenten in het bijzonder?

Groene groenten en groene bladgroenten in het bijzonder zijn door chlorofy enorm gezond. Chlorofyl is de kleurstof in groene groenten. Die kleurstof zorgt ervoor dat de groenten een groene kleur krijgen. Verder speelt het  een cruciale rol bij fotosynthese. Dat is het proces waarbij lichtenergie, meestal zonlicht wordt gebruikt om koolstofdioxide en water om te zetten in koolhydraten en zuurstof. Chlorofyl is zo belangrijk dat er zonder dit molecuul geen leven op aarde mogelijk is. En ook voor jou kan het heel wat positiefs betekenen! Het is immers één van de beste natuurlijke geneesmiddelen. De stof heeft ontgiftende eigenschappen, het helpt je immuunsysteem te verbeteren, geeft je energie, reinigt je huid, je nieren en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Verder heeft het ook de eigenschap gifstoffen en zware metalen in ons lichaam op te nemen zodat het via ons verteringsstelsel ons lichaam kan verlaten. Het biedt zelfs bescherming tegen maag- en leverkanker. Genoeg redenen om groene groenten in je voedingspatroon toe te passen.

Het is belangrijk om altijd je groenten goed te wassen. Op rauwe groente en rauw fruit kunnen namelijk verschillende bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Voorkom dit door je groente en fruit goed te wassen onder stromend water om vuil en stof te verwijderen. Sommige groente en fruit kun je hierna nog schillen voor gebruik. Voor het milieu is het beter om groenten van het seizoen te eten. Er zijn verschillende milieu en Fair Trade keurmerken voor groenten. Het maakt niet uit welke soort je consumeert, ze zijn uiteindelijk allemaal goed voor je. Blijf wel variëren, zodat je geen lopende groenteboom wordt!

Dagelijkse richtlijn

Volwassenen krijgen het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Als je varieert tussen de verschillende groentesoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit groente binnen die je nodig hebt. Groente is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, en hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Van groenten kan je salades maken, ze kook in de oven met extra kruiden of er een ​​groene smoothie van maken. Je kan groente toevoegen op je brood, als tussendoortje en bij de avondmaaltijd natuurlijk. Wij zijn zelf geen voorstanders van smoothies. De eerste stap van de spijsvertering begint namelijk bij de mond. Met een smoothie kauw je niet of nauwelijks, waardoor je de eerste stappen van de spijsvertering overslaat. Echter als je een moeilijke eter bent, dan kan een smoothie een goed alternatief voor je zijn.

Top 6 groene powerfoods

Het eten van veel plantaardig voedsel is waarschijnlijk beter dan het nemen van supplementen. Als je niet genoeg groene groenten in je dieet krijgt, kan een supplement nuttig zijn. Echter blijft het advies om allereerst zo veel mogelijk met volwaardige natuurlijke voedingsproducten je voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook met name door te kauwen. Dat is namelijk stap 1 van ons verteringsstelsel. Dit zijn onze top 6 favoriete groene powerfoods:

  1. Spinazie
  2. Courgette
  3. Broccoli
  4. Artisjok
  5. Asperge
  6. Spruitjes

Gezond voedingspatroon met professionele en deskundige begeleiding

Vind je het lastig om je persoonlijke fitnessdoelen te behalen? Ervaar je fysieke en mentale belemmeringen om te starten met gezonder eten en meer bewegen? Lukt starten je misschien wel, maar vind je het lastig om de motivatie door te trekken totdat je je wensen hebt behaald? Dan heb jij een stevige stok achter de deur nodig. Onze professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem helpen je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches uiterst gedreven voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezonde voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven