De basis van een perfecte squat

De basis van een perfecte squat

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
De basis van een perfecte squat

De basis van een perfecte squat

Bijna iedereen heeft wel eens een squat gedaan. Van beginners in fitnesslessen tot bodybuilders, van parkrunners tot Usain Bolt. De squat is een perfecte oefening voor je onderlichaam en kan op tientallen manieren uitgevoerd worden. Iedereen kan en zal de squat op zijn of haar eigen niveau moeten uitvoeren. Deze blog is de basis voor een perfecte squat.

Wat is de squat?

De squat is een beweging die meerdere spiergroepen en gewrichten tegelijk traint. Het is ongelooflijk effectieve oefeningen, omdat het vrijwel het hele onderlichaam in één volledige beweging traint. Het traint je bilspieren, quads, hamstrings en lichtjes je kuiten. Tegelijkertijd versterkt het ook de kleinere stabilisatorspieren en de ligamenten die je beenspieren ondersteunen.

Waarom squatten?

Squatten vergroot de mobiliteit in je enkels, knie en heupen. Naast dat het squatten de risico’s op een (sport)blessure verkleint, zorgt het er ook voor dat je lichaam sterker en stabieler wordt. Het is niet alleen het onderlichaam dat profiteert van de squat: de beweging werkt ook je core. Met zoveel grote spieren die erbij betrokken zijn, zal je merken dat je hart sneller gaat kloppen als je door een set squats gaat. Daardoor verbrand je veel calorieën en zal je cardiovasculaire conditie verbeteren.

Ongetwijfeld heeft het horen van al die voordelen je enthousiast gemaakt om meteen te beginnen met squatten, dus laten we meteen beginnen met de simpelste squat. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, check dan verder voor onze favoriete squat variaties om het squatten nóg uitdagender te maken.

De basis van de squat

Om een goed vertrouwen te krijgen met de squat, adviseren we je om te starten met de air squat. Begin door te staan ​​met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Houd je armen voor je uit of vouw ze over je borst. Je kan ze ook naar de zijkanten uitsteken. Ze kunnen overal naartoe, behalve op je benen.

Span je core aan en laat je zakken totdat je dijen evenwijdig aan de grond zijn. Stel je voor dat je achterover leunt in een onzichtbare stoel. Als je comfortabel voelt, kan je verder gaan dan dit punt om in een diepere squat te komen. Als je bang bent dat je niet laag genoeg zakt met je squats, zet dan een kist of stoel achter je die op of net onder kniehoogte staat. Als je de hulp van de kist gebruikt, dan wil je zakken totdat je hem net met je billen aanraakt om er zeker van te zijn dat je het vereiste bereikt. Duw vanuit je hielen en grote teen jezelf omhoog om op te staan ​​en een volledige herhaling te voltooien.

Laag squatten met goblet squat

De goblet squat is een uitstekende variant om de heupen te openen en lager te squatten met een rechte rug.

Tips voor een goede squat

1. Tenen

Je wilt dat je tenen de weg wijzen die het meest natuurlijk aanvoelt. Dat kan recht naar voren zijn of wat opzij. Als de squat positie beperkt aanvoelt, probeer dan je tenen in een hoek van 45 graden naar voren te laten wijzen. Het is van belang om in de tussentijd ook te werken aan je enkelmobiliteit, zodat je later prettiger kan squatten met een fijne voetpositie.

2. Hakken

Je hielen zijn één van je belangrijkste contactpunten met de grond tijdens het squatten. Naast je hielen wil je goed contact houden met je grote teen en kleine teen. Als je een zeer slechte enkelmobiliteit hebt, kan je je hielen op gewichtsplaten plaatsen om dieper te kunnen squatten.

3. Knieën

Je wilt nooit dat je knieën naar binnen vallen, want het vergroot de kans op knie blessures. Wanneer je weer rechtop gaat staan, concentreer je dan om je knieën naar de zijkanten te duwen. Op die manier activeer je meer de stabiliserende spieren rondom je heupen en benen, waardoor je lichaam stabiel blijft en meer kracht overhoudt.

Sterke Start maken met persoonlijke en deskundige begeleiding

Wil je effectief sterker worden? Vind je verantwoord en veilig trainen belangrijk? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem met professionele en deskundige begeleiding je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezond voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven