De effecten van zout op het lichaam

Effecten van zout

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Effecten van zout

De effecten van zout op het lichaam

De Nederlandse mannen en vrouwen eten per dag ongeveer 8,5 gram zout. De norm voor de dagelijkse zoutinname is maximaal 6 gram per dag. Hoge zoutconsumptie zal leiden tot een verhoogde bloeddruk en hoger risico op hart- en vaatziekten en nierschade. Geregeld duiken er wetenschappelijke publicaties op die stellen dat zout helemaal niet zo schadelijk is voor de gezondheid. En dat de norm voor zout best omhoog kan. Wat zijn de effecten van zout op ons lichaam en wat moeten we nu geloven?

Gezondheidseffecten van zout

De belangrijkste bron van natrium in onze voeding is zout. Wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout wordt algemeen aangenomen dat het vrijwel altijd gaat over de negatieve effecten van het natrium. Natrium is belangrijk voor ons lichaam en brengt ook gunstige veel gunstige gezondheidseffecten met zich mee. Mensen die te veel zout binnenkrijgen zullen negatieve gezondheidseffecten ervaren, zoals een verhoogde bloeddruk. Dat kan leiden tot nierschade en hart- en vaatziekten. De negatieve effecten kunnen zo groot worden dat het zal leiden tot sterfte. Per dag 5 gram zout extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte. Echter zijn er ook gunstige gezondheidseffecten.

Het zorgt namelijk voor de regulatie van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het is je vast weleens opgevallen hoeveel verschillende soorten zout er zijn: zeezout, Keltisch zout, Himalaya zout en gewoon keukenzout. Maar wat zijn de verschillen in zoutsoorten en hebben ze een ander effect op de gezondheid? We zochten het voor je uit. De verschillen in hoeveelheid natrium tussen de verschillende zoutsoorten zijn niet erg groot. Maar alle beetjes helpen natuurlijk. Hieronder de hoeveelheid natrium van verschillende zoutsoorten:

 • Tafelzout: 39,1% natrium
 • Zeezout: 38,3% natrium
 • Himalaya zout: 36,8% natrium
 • Keltisch zout: 33,8% natrium

Richtlijn zoutinname

 • 0-6 maanden: minder dan 1 gram
 • 7-12 maanden: maximaal 1 gram
 • 1 tot 3 jaar: maximaal 3 gram
 • 4 tot 6 jaar: maximaal 4 gram
 • 7 tot 10 jaar: maximaal 5 gram
 • 10 jaar en ouder: maximaal 6 gram

Ongewenste effecten op de gezondheid

 • Verhoogde bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten
 • Nierziekten
 • Maagkanker
 • Botontkalking

Risicogroepen

 1. Mensen met hoge bloeddruk
 2. Mensen met overgewicht
 3. Ouderen

De wetenschap en marketing

Op het internet, supermarkten en andere platformen vinden bedrijven dat het zout wat zij verkopen het gezondste en beste is. Er is nog geen enkele studie te vinden welke de gezondheidsvoordelen van de verschillende soorten zouten van elkaar heeft onderzocht. Waarschijnlijk zijn de verschillen voor onze gezondheid minimaal. Het bestaat allemaal hoofdzakelijk uit natriumchloride. De hoeveelheden andere mineralen zoals kalium en magnesium zijn zo klein dat dit geen effect op je gezondheid zal hebben. Als je, om wat voor een reden dan ook, gebonden bent aan een natriumarm dieet dan kan je het beste kiezen voor een zoutsoort welke laag in natrium is, zoals Himalaya zout of Keltisch zout. Alle beetjes helpen tenslotte.

Gezond voedingspatroon persoonlijke coaching

Vind je het lastig om te bepalen wat en hoeveel je van iets het beste kan eten om een gezond evenwichtig voedingspatroon voor jezelf te creëren? Houd je niet van diëten en is flexibel eten en drinken voor jou belangrijk? Wil je snel aan de slag gaan met het veranderen van je leefstijl en starten met de overtollige kilo’s kwijt te raken? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem met professionele en deskundige begeleiding je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezonde voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven