Effecten van zout

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

De belangrijkste bron van natrium in onze voeding is zout. Wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout wordt algemeen aangenomen dat het vrijwel altijd gaat over de effecten van het natrium. Natrium is belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt namelijk voor de regulatie van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.

Soorten zout en de effecten ervan

Het is je vast weleens opgevallen hoeveel verschillende soorten zout er zijn: zeezout, Keltisch zout, Himalaya zout en gewoon keukenzout. Maar wat zijn de verschillen in zoutsoorten en hebben ze een ander effect op de gezondheid? Ik zocht het voor je uit.

De verschillen in hoeveelheid natrium tussen de verschillende zoutsoorten zijn niet erg groot. Maar alle beetjes helpen natuurlijk. Hieronder de hoeveelheid natrium van verschillende zoutsoorten:

  • Tafelzout: 39,1% natrium
  • Zeezout: 38,3% natrium
  • Himalaya zout: 36,8% natrium
  • Keltisch zout: 33,8% natrium
Popcorn kan een verantwoord snack keuze zijn. Het is over het algemeen lager in kcal dan koekjes, snoepjes en chocolades. Welke variant van de popcorn kies jij: zoet of zout?

Richtlijn zoutinname

  • 0-6 maanden: minder dan 1 gram
  • 7-12 maanden: maximaal 1 gram
  • 1 tot 3 jaar: maximaal 3 gram
  • 4 tot 6 jaar: maximaal 4 gram
  • 7 tot 10 jaar: maximaal 5 gram
  • 10 jaar en ouder: maximaal 6 gram

Ongewenste effecten op de gezondheid

  • Verhoogde bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Nierziekten
  • Maagkanker
  • Botontkalking

Risicogroepen

  1. Mensen met hoge bloeddruk
  2. Mensen met overgewicht
  3. Ouderen
Welke dieet je ook volgt. Het eten dat je eet en anderen zal altijd lekker moeten zijn. Gebruik daarom kruiden om er een verrukkelijke smaak aan toe te voegen!

De wetenschap en marketing

Op het internet, supermarkten en andere platformen vinden bedrijven dat het zout wat zij verkopen het gezondste en beste is. Er is geen enkele studie te vinden welke de gezondheidsvoordelen van de soorten zouten van elkaar heeft onderzocht.

Waarschijnlijk zijn de verschillen voor onze gezondheid van de verschillende soorten zout minimaal. Het bestaat allemaal hoofdzakelijk uit natriumchloride en hoeveelheden andere mineralen zoals kalium en magnesium zijn zo klein dat dit geen effect op je gezondheid zal hebben.

Als je, om wat voor een reden dan ook, gebonden bent aan een natriumarm dieet dan kan je het beste kiezen voor een zoutsoort welke laag in natrium is, zoals Himalaya zout of Keltisch zout. Alle beetjes helpen tenslotte.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar top