Effectief vet verbranden

Vet verbranden

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Vet verbranden

Effectief vet verbranden

Bij afvallen denken mensen direct aan gewicht verliezen, maar eigenlijk wat men vaak wilt is vet verbranden. Tot op de dag vandaag worstelen mannen, vrouwen, jongeren en ouderen met de vraag ‘hoe verbrand ik effectief vet?’. In deze blog lees je hoe je efficiënt vet kunt verbranden en wat er gebeurt met het lichaamsvet dat verbrand is.

Energiebalans

Het krijgen van energie doen we door te eten en drinken. Dit wordt vervolgens gebruikt om onder andere het lichaam warm te houden, eten te verteren en om te bewegen. Vergelijk je lichaam maar met een auto die pas rijdt als er benzine ingepompt wordt. Is er geen benzine, dan zal de auto nog een klein stukje rijden, maar uiteindelijk moet je de tank vullen wil je er grotere afstanden mee kunnen rijden. Dit geldt ook bij je eigen lichaam. Door te eten en drinken krijgen we calorieën binnen die ervoor zorgen dat we onze dagelijkse activiteiten makkelijker en effectiever kunnen uitvoeren en volhouden. De energiebalans bepaalt of we op gewicht blijven, aankomen of afvallen.

 • Eet je meer calorieën dan je nodig hebt? Dan kom je aan in lichaamsgewicht. Dit hoeft niet specifiek vet te zijn, want ook door lichaamsvocht en spiermassa zal je zwaarder kunnen worden.
 • Eet je minder calorieën dan je nodig hebt? Dan zal je in lichaamsgewicht afvallen. Ook dit hoeft niet specifiek vet te zijn. Het afvallen gaat namelijk gepaard met wat lichaamsvocht en spiermassa.
 • Eet je de hoeveelheid calorieën dat je lichaam nodig heeft? Dan zal je op gewicht blijven.

3 tips om vetverbranding te stimuleren

Er kunnen talloze tips naar voren geschoven worden. Het doel van het geven van tips is echter om kort en krachtig je verder op weg te helpen. Deze drie tips zullen dat zeker doen. Daarbij geeft het je een beter beeld hoe het proces van vetverbranding gestimuleerd kan worden, terwijl je een gebalanceerd leefstijl naleeft.

 1. Optimale stofwisseling

  Voor een goede vetverbranding is het belangrijk dat de stofwisseling optimaal is. Door een aantal kleine wijzigingen in je eetpatroon aan te brengen kun je de stofwisseling verhogen en vet verbranden.

  • Eet altijd een kwalitatief gezond en volwaardig ontbijt. Een stuk fruit is voor moeilijke eters al een goede stap op weg. Je wilt dat de motor direct goed op gang komt. Je gaat toch ook niet zonder benzine de weg op?
  • ​Eet minimaal 3 maaltijden op een dag: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Vind je het prettig om tussendoortjes te hanteren? Kies dan voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, snoepgroenten of noten.
  • ​Drink één tot twee glazen water per maaltijd. Water zorgt voor een optimale stofwisseling. Vooral na een aantal uur te hebben geslapen droogt het lichaam een beetje uit. Vul daarom je vochtvoorraad in de ochtend aan door een glas of twee water te drinken. Door elke maaltijd een glas of twee water te drinken, zal je ook gemakkelijker per dag 1,5 tot 2 liter water op kunnen krijgen.
  • Zorg voor een goede samenstelling bij iedere maaltijd. Een goede verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten is belangrijk voor een gebalanceerd en gezond leefstijl.
 2. Beweeg meer en doe aan krachttraining

  Met cardio oefeningen zoals hardlopen of fietsen verbruik je over het algemeen meer energie dan met krachttraining. Echter heeft krachttraining het voordeel dat je spiermassa opbouwt, wat belangrijk is bij vet verbranden. Het zorgt ervoor dat je tijdens het afvallen minder spieren verliest en mogelijk ook spiermassa opbouwt. Dit houdt in dat de ruststofwisseling stijgt en je dagelijks meer energie verbruikt en dus sneller en effectiever kan afvallen en vet verbranden. Tot 15 uur na een krachttrainingssessie wordt er nog steeds calorieën verbrand. Bovendien is de vetverbranding met ongeveer 60 procent verhoogd. Ideaal als vet verbranden je doel is. Krachttraining is dus zeker de beste sport om vet te verbranden.

 3. Eet voldoende

  Mensen die willen afvallen, gaan angstvallig calorieën en maaltijden vermijden. Hoe minder, hoe beter lijken ze te denken. Juist wanneer je wilt afvallen moet je regelmatig blijven eten. Het belangrijkste hierbij is om zoveel mogelijk producten te eten die lager of laag in calorieën zijn. Kies dus voor light producten, crackers, beschuitjes in plaats van sneetjes brood en veel groenten. Groenten zijn rijk aan vocht. Doordat je een grotere volume kan eten, zal je een voller gevoel krijgen gedurende dag. Lust je het niet? Hanteer dan kleine stukjes bij je cracker met bijvoorbeeld kaas of voeg wat kruiden eraan toe. Blijf voldoende eten en uiteraard ook drinken.

Misvatting bij personal trainers

De meest voorkomende misvatting bij personal trainers is dat de ontbrekende massa wordt omgezet in energie of warmte. De meeste massa wordt echter als koolstofdioxide uitgestoten. In een publicatie uit British Medical Journal laten de auteurs zien dat voor het verliezen van 10 kg vet 29 kg zuurstof nodig is en dat dit metabolische proces 28 kg kooldioxide en 11 kg water produceert. Als je de atomen in 10 kilogram vet volgt als ze ‘verloren’ gaan, wordt 8,4 van die kilo’s als kooldioxide via de longen uitgeademd. De resterende 1,6 kilogram wordt water, dat kan worden uitgescheiden in urine, ontlasting, zweet, adem, tranen en andere lichaamsvloeistoffen, melden de auteurs. Weet dat als je begint uit te ademen en in hyperventilatie gaat, dat je dan met meer of sneller ademen niet je vet gaat verliezen. Het antwoord zal eigenlijk altijd hetzelfde blijven: dieet en lichaamsbeweging zullen altijd koning zijn om vet te verliezen!

Effectief vet verbranden met personal training

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om effectief vet te verliezen? Lukt starten je misschien wel, maar vind je het lastig om de motivatie door te trekken totdat je je wensen hebt behaald? Kan je een stevige stok achter de deur goed gebruiken om effectief aan de slag te gaan met gezonder eten en leven? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches uiterst gedreven voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezonde voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar top