Gezonder eten

10 tips om gezonder te gaan eten

Deel dit bericht op:

10 tips om gezonder te gaan eten

Gezond eetpatroon binnen handbereik

Goede gezonde voeding geeft je lichaam veel energie. Essentiële voedingsstoffen als eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Met kwalitatief goede gezonde voeding voel je je fitter, energieker en heb je meer zin in het leven. Het verkleint daarbij de kans op diabetes, kanker en ziekten aan je hart en bloedvaten, zoals een beroerte of hartaanval. De meeste Nederlands vinden gezond eten lastig. Dat fruit en groente gezond is en dat eiwitten belangrijk zijn om spieren op te bouwen zullen de meeste mensen wel weten en begrijpen. Echter wanneer het erop aankomt om de kennis toe te passen in de praktijk. Dan lopen de meeste mensen tegen problemen aan. In deze blog geven we je 10 tips mee die het je makkelijker maken om te starten met gezonder eten.

10 tips voor gezonder eten

  1. Kook zelf

Dit is de manier om een gezonde voedingspatroon te eigenen. Bepaal zelf hoeveel zout, vetten en suiker je toevoegt. Maak het leuk en experimenteer door diverse maaltijden te proberen. Bij onze persoonlijke coachingstraject krijg je een volledig uitgewerkt maaltijden e-book waar je boordevol inspiraties op kunt doen voor je ontbijt, lunch, diner en gezonde tussendoortjes.

  1. Eet gevarieerd

Door gevarieerd te eten krijg je verschillende essentiële micro- en macronutriënten binnen, zoals eiwitten, vetten koolhydraten, vitamines, mineralen en spoorelementen. Je kan bij voor bij de lunch kiezen voor een salade met tomaat, komkommer en ijsbergsla in combinatie met één of twee gekookte eieren. De volgende dag kan je daarentegen kiezen voor een volkorenbrood met kipfilet boordbeleg en een zelf gemaakte groentesoep. Varieer erop los en houd je maaltijden altijd lekker

  1. Drink genoeg

1,5 tot 2 liter water per dag is de richtlijn om je eraan te houden. Sport je intensief en zijn de temperaturen hoger, dan is het raadzaam om meer water te gaan drinken. Forceer jezelf niet tot het water je uit de neus komt. Hanteer een bidon met motiverende teksten of kies voor water met een smaakje die te koop zijn bij de supermarkten.

  1. Eet iedere week vis

Gezonde visvetten verkleinen de kans op hart- en vaatziektes. Vis bevat omega 3, 6 en 9 die je hersenen gezond houden en de kans op dementie en alzheimer verkleinen. Ook bevorderen omega 3 vetten het denkvermogen en dragen ze bij aan de cognitie. Kies voor haring, zalm, gerookte makreel bij stamppot en vermijd kibbeling, lekkerbek of andere gefrituurde snacks.

  1. Vermijd tussendoortjes

Ga voor grote volwaardige maaltijden en kwalitatieve voedingsproducten. Op deze manier zal je tussendoortjes en suikerrijke producten makkelijker kunnen vermijden. Suikerrijke producten zorgen ervoor dat je door blijft eten en bevatten vaak veel calorieën. Drink je graag koffie of thee? Drink ze dan zonder suiker. Vervang gezoete dranken door suikervrije dranken. Vind je dat lastig? Kies dan in ieder geval voor caloriearmen dranken. Beperk gebak, koek en snoep. Eet niet uit emotie en laat voeding niet iets zijn waarmee je jezelf telkens beloont. Voeding is een energiebron om de kar verder voort te kunnen laten trekken, meer niet.

  1. Eet meer groenten

Groenten bevatten heel veel vitamines, vezels, mineralen en heel weinig calorieën. Wij raden je aan om minimaal per dag 250 gram aan groenten en fruit te eten. Eet groenten bij je ontbijt met een gebakken ei, wok je groenten of voeg ze toe aan je soep. Je kan ook een salade maken met vis of gevogelte en dat als lunch eten. Varieer erop los en maak je maaltijden altijd lekker gezond.

  1. Geniet met mate van zuivel

Zuivel levert calcium, vitamine B2 en heel veel eiwitten. Kies voor magere of halfvolle producten, zoals kwark, yoghurt en melk. Sommige mensen kunnen niet tegen lactose en sommige mensen krijgen last van de darmen als ze (veel) zuivel producten eten. Kies voor natuurlijke volwaardige producten. Verminder smeerboter en hanteer in plaats daarvan bijvoorbeeld Hüttenkäse die lager in calorieën en eiwitrijker is.

  1. Eet meer fruit

Groenten bevatten heel veel vitamines, vezels, mineralen en heel weinig calorieën. Wij raden je aan om minimaal per dag 250 gram aan groenten en fruit te eten. Van fruitsuiker word je niet dik! Van te veel calorieën zal je overgewicht krijgen. Eet geen fruit als je honger hebt, maar eet eerst een goede stevige maaltijd. Vermijd fruit als tussendoortje. Eet je meerdere fruitsoorten achter elkaar? Dan kan je het als een volledige maaltijd rekenen. Probeer eens bananenpannenkoekjes uit of mix fruit door je kwark, havermout of andere ontbijtgranen heen.

  1. Zorg voor voldoende vezels

Vezels bevorderen je stoelgang en zetten je darmen goed aan het werk. Daarnaast helpen de vezels om een verzadigd gevoel te creëren en kan je op die manier een flinke tijd vooruit zonder weer wat te eten. Ga niet de valkuil in door voor bruine producten te kiezen. Kies in plaats daarvan voor volkoren producten, zoals volkoren brood en pasta. Eet 2 stuks fruit per dag, want ook daar zitten veel vezels en kom je ook nog eens aan je vitamines en mineralen.

  1. Eet meer peulvruchten

Peulvruchten zijn voedzaam, vitamine rijk, bevatten veel eiwitten en verzadigen je heel goed. Vegetariërs en veganisten halen voornamelijk de eiwitten uit peulvruchten. Verwerk peulvruchten in chili con carne, echte humus, linzensoep of in salade met kidneybonen, paprika, komkommer en tomaat. Maak het altijd lekker en houdt het gezond!

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.