Hoe blijf je gezond?

Gezond blijven

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Gezond blijven

Wat moet je doen om gezond te blijven?

Steeds vaker krijgen we via de socials de vraag: “Wat moet je doen om gezond te blijven?” en het antwoord daarop is simpel als we een aantal leefstijlfactoren erbij pakken. Gezond eten, voldoende water drinken, bewegen en zeker zijn van genoeg slaap zijn enkele voorbeelden. Het klinkt misschien zo simpel, toch hebben veel mensen er moeite mee om de goede gezonde voornemens vol te blijven houden. Vandaar dat we in deze blog diverse tips delen, zodat jij weet wat je kan doen om gezond te worden en blijven.

De kwaliteit van je leven

Gezond leven is voor iedereen belangrijk. Of je nou jong of oud bent, je wilt gezond door het leven kunnen gaan en een kwalitatief leven leiden. Door goede voeding, voldoende beweging en genoeg slaap, verklein je namelijk het risico op hart- en vaatziekten, vergeetachtigheid, kanker en allerlei andere (welvaarts-)ziektes. Daarnaast wordt je lichaam ook fitter, sterker en vitaler waardoor je meer fysieke uitdagingen aankan gaan. Hoe je dat realiseert? Onderin leggen we het je uit met een aantal tips.

Beweeg

Intensief sporten in de sportschool, het speciaal aanschaffen van een crosstrainer of je gaan inschrijven bij een lokale voetbalvereniging? Dat is allemaal niet nodig wanneer je meer wilt bewegen. Houd het simpel en start al bij elke dag een half uur aan één stuk te wandelen. Wel is het te adviseren om ook aan krachttrainingen te doen, zodat de dichtheid van je botten, je spieren en je stabiliteit sterk, krachtig en gezond blijven. Pak bij de simpelste afspraken eens de fiets. Fiets naar het werk of ga lopend boodschappen doen. Geniet al wandelend of hardlopend van de natuur. Ga het bos in en haal tegelijkertijd je rust. De kleinste aanpassingen zijn de aanpassingen met de grootste impact. Het zijn allerlei kleine aanpassingen in je dagelijkse leven die uiteindelijk ervoor zorgen dat jij telkens stappen vooruit zet en gezonder wordt en blijft.

Powerlifting Doetinchem

Wanneer we ouder orden neemt onze spierkracht, stabiliteit en botdichtheid af.
Krachttraining houdt je botten, spieren, banden en pezen sterk.

Drink voldoende water

Ons lichaam bestaat uit meer dan de helft uit vocht. Het drinken van voldoende water kent vele verschillende voordelen. Water drinken draagt bij aan het feit om gifstoffen uit het lichaam af te voeren, gaat vermoeidheid tegen en stimuleert gewichtsverlies. Het algemene advies is om ongeveer 2 tot 2,5 liter water per dag te drinken. Op papier lijkt dat veel, maar als je elke maaltijd een glas of twee water drinkt dan kom je er gemakkelijk aan. Een ander alternatief is om een liter fles water bij de hand te hebben en dit flesjes twee keer op een dag leeg te hebben gedronken. Wanneer je op je vochtinname eenmaal op focust zit je er zo aan. Het drinken van water stilt niet alleen je honger, maar zorgt er ook voor dat je makkelijk aan de 2,5 liter per dag komt.

Eet gezond, gevarieerd en regelmatig

Eén van de grootste gemaakte fouten met voeding is het opleggen van restricties. Als je wilt afvallen of je gewicht wilt controleren wil je juist vaker en regelmatiger eten. De grootste gezondheidswinst zal je behalen in de keuzes die je maakt met de voedingsproducten. Meer koekjes eten bij de koffie of thee is uiteraard niet de slimste keuze. Meer groenten en fruit eten is daarentegen wel een betere keuze. Deze voedingsproducten zijn lager in calorieën, zorgen ervoor dat je vaker en regelmatig er van kan eten en dragen bij om je een betere verzadigd gevoel te geven gedurende de dag.

Door gezondere voedingsproducten te kiezen zal je minder snel of nauwelijks aan andere voedingsproducten zitten, waardoor je zal zien en merken dat je gestaag je gewicht weet te verlagen en steeds gezonder wordt en blijft. Gezond en gevarieerd eten is zeer belangrijk. Je lichaam heeft altijd energie nodig om goed te functioneren en de dag door te komen. Zorg er daarom ook voor dat je met regelmaat eet. Drie hoofdmaaltijden per dag is de basis en deze maaltijden zorgen ervoor dat je geen honger krijgt gedurende de dag en niet verlangt naar ongezonde tussendoortjes.

Gezonde voeding

Groenten en fruit zijn onmisbare voedingsproducten in een gezond voedingspatroon.

Ervaar je gezond en gevarieerd eten lastig gedurende de dag? Dan kan je de Schijf van Vijf aanhouden. Wissel groenten, fruit, vis, noten en volkoren producten af in je voedingsschema. Op deze manier ben je er zeker van dat je alle juiste en benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Nog een andere extra tip; neem de tijd met je eten. Kauw goed op je eten. Kauwen is namelijk de eerste stap van je spijsverteringsstelsel. Door goed te kauwen stuur je signalen naar je hersenen om de verteringsstelsel te laten starten. Hierdoor kunnen je darmen je het voedsel beter en makkelijker verwerken en heb je eerder een verzadigd gevoel, wat er weer voor zorgt dat je niet teveel eet.

Slaap genoeg

Het is goed om te begrijpen dat alle leefstijlfactoren met elkaar verbonden zijn. Slapen hoort hier ook bij. In de huidige maatschappij wordt dit steeds meer en meer onderbelicht, dat terwijl een goede nachtrust zorgt voor meer productiviteit, energie en levenslust. De grootste reden hiervoor is de verleiding van de socials, zoals TikTok, Instagram Facebook en alle andere platformen waar uren op doorgebracht worden.

Hoeveel uur heb je dan per nacht aan slaap nodig? Dat is per persoon afhankelijk, maar gemiddeld heeft een mens 8 uur slaap per nacht nodig. Maar dat is niet helemaal het geval. Want hoeveel slaap je nodig hebt is namelijk afhankelijk van je leeftijd. Maar 7 of 8 uur per nacht is een goede basis. Om deze uren te halen en goed uitgerust aan de volgende dag te beginnen, is het belangrijk dat je een vast en regelmatig slaappatroon hanteert. Sta daarom zoveel mogelijk iedere dag rond dezelfde tijd op en ga ook rond dezelfde tijd naar bed. Zo went je lichaam aan je slaapritme en profiteert het van een goede nachtrust. Merk je dat je na de aangeraden 7 of 8 uur slaap nog steeds erg vermoeid blijft? Overleg dan eens met je huisarts of een specialist om te kijken of je niet chronisch vermoeid bent en hoe dit je het effectiefst kan aanpakken. Vermoeidheid kent namelijk vele oorzaken.

Geniet van alle kleine dingen

Het lijkt een wat overbodige tip, maar hij is zeker niet onbelangrijk; geniet! Van de kleine dingen om je heen, de mensen om je heen, de leuke en grappige gebeurtenissen en geluksmomenten, van het behalen van successen of van een heerlijk ontspanningsmoment voor jezelf of samen met je geliefde. Genieten en lachen verlaagt namelijk het stressniveau en de cortisol in je lichaam. En wie goed in zijn vel zit, kan zijn of haar gezonde levensstijl makkelijker en langer volhouden.

Wat moet je doen om gezond te blijven? Samen aan de slag

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om gezond te blijven? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezond voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor een gratis proefles.

 

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven