Hoe kan ik beter slapen?

Beter slapen

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Beter slapen

Hoe kan ik beter slapen?

Op deze vraag heeft de wetenschap hier antwoord op. Daglicht is namelijk net een ankerpunt voor je bioritme. Het geeft signalen die je interne klok beïnvloeden en kalibreren. Wat van enorme invloed is en altijd blijft is jouw eigen gedrag. Dan heb ik het over de vaste tijden die je hanteert voor het naar bed gaan en opstaan of hoe laat je precies je jouw ontbijt nuttigt. Wat ook een grote rol speelt zijn je omgevingsfactoren en zonlicht is daar één van de belangrijkste van.

De pijnappelklier heeft een belangrijke functie

Via je ogen wordt daglicht doorgegeven aan de pijnappelklier in je hersenen. Die pijnappelklier zorgt onder andere voor de afgifte van het hormoon melatonine. Hé die naam heb je wel eens eerder ergens gehoord, toch? Jouw pijnappelklier wordt door zonlicht getriggerd om de afgifte van melatonine te blokkeren. Vandaar dat je soms letterlijk de energie van de zon op je huid voelt! In een donkere omgeving doet pijnappelklier dan juist precies het omgekeerde. Wanneer jouw ogen minder licht registreren dan is dat meestal een signaal om de melatonine op gang te brengen. Vandaar dat het goed is om blauwlicht voor het slapen te gaan te vermijden of met een oogmasker te hanteren bij het slapen.

Gezonde voeding en meer bewegen worden vaak goed belicht, maar wist je dat je juist sterker wordt en progressie boekt wanneer je goed slaapt en herstelt? Onderschat slapen en je slaapkwaliteit dus niet.

Zonlicht voor meer energie

Gebruik daglicht om beter te slapen en je energieker te voelen. Het is daarom vooral slim en goed om in de ochtenden al naar buiten te gaan. Het zonlicht is een signaal voor jouw hersenen dat de dag begonnen is en dat het tijd is voor een activiteit. Melatonine en dus ook je slaperigheid wordt onderdrukt. Daarom voelen sommige mensen zich in de ochtenden energiek. Daarbij zorg je met een goede dosis aan zonlicht dat het voor je pijnappelklier makkelijker wordt om het verschil tussen dag en nacht te herkennen.

Let wel op dat binnenverlichting geen effect heeft op het bioritme. Zonlicht heeft over het algemeen een sterkte van meer dan 10.000 lux. Even om te vergelijken: een goed verlicht kantoor levert zo’n 500 lux en de verlichting thuis komt bijna nooit boven de 250 lux. Bij lange na komt dat dus niet in de buurt van het zonlicht.

Ga daarom wat dagelijks naar buiten en help je bioritme een handje! Dat is één van de makkelijkste manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren. En wanneer je een wandeling maakt dan heeft dat zelfs dubbel effect, want voldoende beweging is ook een belangrijke factor in de kwaliteit van je slaap.

Beter slapen met begeleiding

Goed slapen kost gewoon tijd. Soms kan het maanden of zelfs jaren duren voordat je het verschil ziet. Dat neemt niet weg dat je tijdens het proces op andere vlakken veel vooruitgangen zal merken, zoals minder last en pijntjes van je lichaam, gezonde bloedwaardes, energiek gevoel, fitter gevoel, verbetering van de kwaliteit van het leven en de levensvreugde (weer) terug. Ga er daarom zeker mee aan de slag. Slaap op vaste tijden en wordt wakker op vaste tijden. Uiterst gedreven begeleiden de personal coaches van Optimaal Leefstijl Doetinchem je hierbij verder. Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en groepstrainingen een sterke start en leer je gezonde gewoontes te maken die voor jou werken. Heb je interesse of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar top