Hoe kan ik mijn eetbuien stoppen?

Hoe stop je binge eating

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Hoe stop je binge eating

Hoe kan ik mijn eetbuien stoppen?

Wil je leren hoe je je eetbuien kunt stoppen? Het aangaan van eetbuien kan buitengewoon beschamend aanvoelen en het voelt vaak heel erg buiten onze controle. Is het echter mogelijk om voorgoed te stoppen met eetbuien? Het antwoord is ja, met een paar richtlijnen. We vertellen je er graag meer over.

Intuïtief benadering van voeding

Wanneer je wordt beïnvloed door een eetstoornis, is je mentale toestand niet op een plek waar je op je eigen geest kunt vertrouwen als het gaat om voedingskeuzes maken en eigen lichaamsbeeld. Dit komt omdat eetstoornissen ons heel goed kunnen loskoppelen van onze honger- en volheidssignalen, onze perceptie van ons lichaam vervormen en voedsel in twee binaire categorieën van goed en slecht verdelen. Gezien deze factoren is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een intuïtieve eetaanpak een complex proces is dat de steun van een getraind en bekwaam leefstijlcoach vereist.

Indien nodig zelfs met een team van verschillende experts. Dat gezegd hebbende, worden intuïtief eten en gezondheid op elke maat beschouwd als de beste en meest effectieve aanpak voor het herstel van eetstoornissen. Voor degenen die worstelen met eetaanvallen, vooral degenen met grotere lichamen, kunnen we het nog moeilijker hebben om een ​​intuïtieve benadering van voedsel en de realiteit van lichaamsdiversiteit te omarmen. Maar als je wilt stoppen met eetaanvallen, staan ​​het afleren van de dieetmentaliteit en vrede sluiten met eten voorop.

Eetbuien is bijna altijd een reactie op een beperking

Waarom is dit het geval? Omdat eetbuien bijna altijd een reactie zijn op beperking, en beperking staat meestal in dienst van gewichtsverlies of ‘gezondheid’. Een eetbui is een manier waarop het lichaam de achterstand inhaalt van voeding die voorkomen is om genuttigd te worden. Die beperking, die fysieke ontbering die je jezelf oplegt, stapelt zich in de loop van de tijd op. Dus een week van beperken, een maand, een jaar of zelfs langer. Wanneer je jezelf eindelijk weer genoeg laat eten, komt het terug om je met volle kracht te bijten.

Wat betekent dit allemaal voor eetbuien? Het betekent dat hoe langer en intenser je je inperkt, hoe langer en intenser je eetbuien zullen zijn. Dit is de reden waarom het beëindigen van beperkingen door vrede te sluiten met voedsel zo’n belangrijk onderdeel is van het beëindigen van eetbuien.

Eetstoornis stoppen

Als je voorgoed wilt stoppen met eetbuien moet je de deprivatie-mentaliteit loslaten en alle schade die in het verleden is aangericht inhalen. Want alleen dan zal je een goede balans met voeding kunnen ontwikkelen.

De gevolgen van voedsel beperken

Het is ook belangrijk op te merken dat beperking zowel fysiek als mentaal van aard is. Wanneer we voedsel fysiek beperken, zijn er gevolgen. Wanneer we mentaal beperken – zoals in, staan ​​we onszelf toe iets te eten, maar we blijven geloven dat het een “slechte” keuze is en houden ons bezig met negatieve zelfpraat gericht op de wervelende schuld en schaamte van het eten van wat het ook is dat we hebben gegeten gekozen – er zijn dezelfde gevolgen. Alleen wanneer we in staat zijn om voedingskeuzes te maken zonder mentale onrust, zijn we echt vrij van voedsel. Dit opent de deur naar het beëindigen van eetbuien, omdat het ervoor zorgt dat ons lichaam krijgt wat het nodig heeft en wil. Dat resulteert in een vermindering van opstandig eten of eten dat wordt veroorzaakt door zelfwalging.

Worstel jij met binge eten? Stel jezelf deze vragen

Hier zijn enkele vragen om te overwegen als u nog steeds worstelt met mentale beperking:

  • Hoe voel je je emotioneel als je bepaalde angstvoedsel eet?
  • Is er een schuldgevoel bij het eten van bepaald angstvoedsel?
  • Hoe zou het zijn geweest als je een grotere hoeveelheid van het angstvoedsel had gegeten?
  • Zitten er nog goede en slechte etiketten op deze voedingsmiddelen?
  • Geef je jezelf volledige, onvoorwaardelijke toestemming om te eten?

Deze vragen vertegenwoordigen slechts enkele van de variabelen waarmee je rekening moet houden bij het onderzoeken van jouw eigen eetbuien. Intuïtief eten kan je relatie met voedsel helen, maar het kost veel werk in termen van het afleren van een dieetmentaliteit, vrede sluiten met alle voedingsmiddelen, zelfonderzoek doen naar je lichaamsbeeldovertuigingen en nog veel meer. Je moet de eetcultuur in al zijn vormen afleren en de subtiele manieren zien waarop je vasthoudt aan de dieetmentaliteit en -beperking. Als je voorgoed wilt stoppen met eetbuien, moet je de deprivatie-mentaliteit, zowel fysiek als mentaal, loslaten en alle schade die in het verleden is aangericht, laten inhalen.

Voedingsexpert Doetinchem

Raak niet in paniek met je eetstoornis.
Erken het juist om zo weer de baas over je eigen keuzes en leven te worden. Zonder schuldgevoelens

Geen reden tot paniek

Dus raak niet in paniek als je nog steeds eetbuien hebt. Erken in plaats daarvan dat je de verloren tijd inhaalt en dat er voedingsstoffen zijn die je lichaam nodig heeft. Dit is je lichaam dat probeert in leven te blijven. Als we dit beginnen te begrijpen, kunnen we beginnen vrede te sluiten met het eetbuiengedrag. Daardoor hebben we meer vrijheid om ervan weg te lopen als het ons niet dient.

Eetbuiten stoppen met behulp van deskundige begeleiding

Heb je al talloze pogingen gewaagd om je eetbuiten te controleren? Is dit je nog niet gelukt of val je telkens weer in je oude gewoontes? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl in Doetinchem jou kan bijbrengen en opleveren? Onze coaches staan uiterst gedreven voor je klaar om je persoonlijk te begeleiding bij de knelpunten waar jij tegenaan loopt. Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven