Hoe krijg je buikvet weg?

Snel buikvet weg

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Snel buikvet weg

Hoe krijg je buikvet weg?

Buikvet wegtrainen is een veel besproken onderwerp. Naast genetische aanleg en hormonen komt ook je leefstijl om de hoek kijken. Tot op de dag vandaag worstelen mannen, vrouwen, jongeren en ouderen met de vraag ‘hoe krijg je buikvet weg?’. Het is begrijpelijk dat niet iedereen thuis is in de fitness- en sportwereld. Vandaar dat we de meest effectieve methode voor buikvet verliezen aan je willen uitleggen.

Wat is buikvet?

Wanneer iemand relatief veel vet op de buik vasthoudt dan wordt dit ook wel een abdominale vetverdeling genoemd. Naast dat het wellicht vanuit esthetisch oogpunt niet fijn is om dit te hebben, kan dit ook je gezondheid negatief beïnvloeden. Je gezondheid wordt negatief beïnvloed wanneer het vet rondom de organen zich begint te ophopen. Dit noemen we ook wel orgaanvet of visceraal vet. Een grote buikomvang en veel visceraal vet kan in het lichaam voor verschillende kleine ontstekingen zorgen. Op de lange termijn zal je de meest uiteenlopende gezondheidsklachten ervaren, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.

Een vervette lever (alcoholic of non-alcoholic fatty liver disease) is een welbekende vorm van orgaanvet. Ooit wel eens gehoord van een bierbuikje? Juist ja! Wanneer je veel orgaanvet hebt zal je bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol verhoogd zijn. Dat wordt ook metabool syndroom genoemd. Het nastreven van een strakke platte buik is dus niet alleen vanuit esthetisch oogpunt aan te bevelen, maar ook vanwege gezondheidsredenen. Wanneer je aan het afvallen bent, is het niet zo dat je automatisch buikvet verliest. In het eerste geval zal je over je gehele lichaam verdeeld wat vocht kwijtraken. Je genen bepalen zelf op welke delen het lichaam sneller vet zal verliezen. Zo kan het zijn dat je eerst vet rondom je gezicht, nek, schouders en borstkas zal verliezen terwijl het vet op je buik hardnekkig blijft zitten. Vooral het vet op de onderbuik verdwijnt bij veel mensen pas wanneer ze en zeer laag vetpercentage bereiken.

Sixpack krijgen met trainen

Eet minder calorieën eten dan dat je lichaam nodig heeft. Doe wekelijks twee tot drie keer aan krachttraining en let goed je op voeding en herstel. Dan zal je stapsgewijs een strakkere buik kunnen krijgen.

De magische formule

Om buikvet weg te krijgen geldt simpelweg de eeuwenoude regel: minder calorieën eten dan dat je lichaam nodig heeft. Is het dan zo simpel? In theorie wel, maar in de praktijk blijkt het toch lastiger te zijn. De verleidingen zijn voor sommige mensen te groot om toch zich aan bepaalde maatregelen aan te houden. Vaak is ook de omgeving een belangrijke factor waardoor het afvallen niet lukt. Ga maar eens even na; jij wilt afvallen, maar thuis zie je telkens andere lekker dingen eten en drinken en krijg je te horen dat een klein stukje geen kwaad kan. Wat doe jij dan?

Met een fictief persoon genaamd Berkay zal ik kort het principe uitleggen, zodat het beter te begrijpen is. De voedingsbehoefte van Berkay is 2500 calorieën per dag. Als Berkay elke dag 2500 calorieën eet, zal hij niet aankomen en niet afvallen. 2500 calorieën heeft Berkay dus nodig om zijn gewicht vast te kunnen houden. Zodra Kees onder die 2500 calorieën gaat eten, dan zal hij gestaag zijn lichaamsgewicht kunnen verlagen en na verloop van tijd vet kunnen verliezen. Zodra Berkay boven de 2500 calorieën gaat eten en dat een langere periode zo blijft doen, dan zal het gewicht toenemen en wordt de kans groter dat hij ook in vetmassa zal aankomen.

Plaatselijk vet verbranden

Tot op de dag van vandaag is er helaas geen mogelijkheid om plaatselijk vet te verbranden. Er zijn wel verschillende technieken om vetcellen plaatselijk in te kunnen vriezen. Echter zal je nooit een platte buik kunnen behalen door aan zulke methodes te denken. De grootste verandering en investering die gedaan moet worden is de leefstijl veranderen en gezonde gewoontes aanleren. Het is goedkoper, succes gegarandeerd en makkelijker vol te houden. Wat ook niet zal helpen is om de gehele dag buikspieroefeningen te doen in de hoop dat je buikvet vermindert. Dit is een fabel. Het trainen van je buikspieren draagt wel enorm goed bij aan een sterke core en lichaamshouding. Daarbij zorgt het trainen van je buikspieren ervoor dat je de doorbloeding rondom je buik stimuleert en zo de spieren makkelijker zichtbaarder zullen zijn wanneer ook de vetpercentage lager is.  Zodra je onder je voedingsbehoefte eet, ga je vet verliezen. Je lichaam kiest zelf waar het vet wordt verbrandt. De buik is helaas vaak één van de laatste plekken waar het vet zichtbaar vermindert, laat je dus niet ontmoedigen en geef jezelf de tijd om deze vet weg te krijgen.

Buikvet invriezen Doetinchem

Vetcellen invriezen is een nieuwe techniek.
Maar je zal nooit een platte buik hiermee halen. Daarom zie je ook enkel magere modellen op zulke foto’s.

Wat is de oorzaak?

Bij het vasthouden van buikvet ben je afhankelijk van je genen en deels van hormonen. Daarnaast is uiteraard ook het vetpercentage van belang. Hoe lager je vetpercentage zal zijn, des strakkere buik je zal hebben. Een aantal hormonen lijken een belangrijke rol te spelen bij abdominale vetverdeling. Zo lijkt cortisol dat vooral veel vrijkomt bij chronische stress en/of ontstekingen of toegediend wordt als medicijn (corticosteroïden, hydrocortison, prednison) het vet wat meer richting het buikgebied te sturen. Ook kunnen hoge insulinespiegels zoals bij insulineresistentie effect hebben op de zijkant en achterkant van de buikomvang, de zogenaamde zwembandjes (lovehandles). Daar staat tegenover dat hormonen zoals DHEA, testosteron en groeihormoon dit juist tegen gaan (antagonisten).

Wanneer mannen ouder worden dalen de niveaus van DHEA, testosteron en groeihormoon aanzienlijk waardoor het steeds lastiger wordt om dat buikje tegen te gaan. Wanneer je dan ook nog eens, door bijvoorbeeld chronische stress, een hoge cortisolspiegel hebt wordt dit effect op het buikvet versterkt en verlies je daarnaast ook spiermassa.

Wat kan je zelf doen?

1) Cortisol verlagen

  • Stress uit werk en privéleven beperken en zorgen voor voldoende ontspanning en slaap. Zoek voor jezelf uit waar je het beste van ontspant, want dit is voor iedereen verschillend.
  • Sport elke week twee tot drie keer per week, waarvan je zeker één keer aan krachttraining doet om je lichaam sterk en fit te houden.
  • Gezonde voeding : verminder suiker, zout, chemische e-nummers, bestrijdingsmiddelen en allergenen/intoleranties (zoals zuivel en tarwe). Kies voor gevarieerde groenten, fruit, drink voldoende water en eet eiwit- en vezelrijk via volkoren producten, peulvruchten gecombineerd met vlees, gevogelte, vis en wat zuivel.

2) Groeihormoon boosten

  • Goed slapen. Daar hebben we hem weer, want het meeste groeihormoon wordt aangemaakt tijdens slaap.
  • Voldoende eiwitten eten (groeihormoon wordt gemaakt van aminozuren).
  • Zware verantwoorde en effectieve krachttraining van maximaal een uur voor de grote spiergroepen: benen, rug, borst en core.

3) DHEA en testosteron boosten

  • Meer onverzadigde vetten in de voeding kan testosteron verhogen. DHEA en testosteron worden overigens gemaakt van vet (cholesterol). Gezonde vetten kan je halen uit noten, vis, zuivel, eieren en pinda’s. Verminder wel alcoholinname. De naam bierbuik is er niet voor niets.
  • Zware krachttraining voor de grote spiergroepen boost je testosteron terwijl te vaak lange cardiotrainingen (zoals hardlopen en wielrennen) de testosteron juist kan verlagen.
  • Chronische stress beperken door meer kleine en grote successen te boeken, want stress verlaagt testosteron en DHEA.

Strakke buik

”Ik heb hier jarenlang voor moeten werken. Een strakke buik komt niet zomaar aanwaaien. Het is consequent sporten, gezond eten en letten op een goede ontspanning en herstel.” – Coach Berkay

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Mannen slaan over het algemeen vaker en makkelijker vet op bij de buik. Een abdominale vetverdeling komt dan ook vooral voor bij mannen. Bij vrouwen komt een abdominale vetverdeling voor na de overgang en/of zwangerschap. Gemiddeld genomen wordt bij vrouwen voor de overgang het vet relatief wat meer op de benen en billen opgeslagen en minder bij de buik. Wanneer de man ouder wordt komt het vet relatief vaak nog meer op de buik te zitten.

Het gewicht of de vetpercentage omlaag?

Wanneer je relatief veel vet op de buik vasthoudt is het te adviseren om je vetpercentage te verlagen. Niet alleen voor een strakkere buik, maar ook om de vele gezondheidsvoordelen. Er zit een groot verschil tussen gewicht kwijtraken en vetpercentage verlagen. Sommige mensen verlagen het gewicht drastisch, maar daalt de vetpercentage niet of nauwelijks mee. Dit komt over het algemeen door te snelle restrictie te hanteren met het eten en absurd veel te sporten en bewegen. Het kan dan zo zijn dat iemand een strakkere buik heeft, maar dat de vetpercentage weinig veranderd is.

De voordelen wegen zwaarder

Buikvet kwijtraken kost gewoon tijd. Soms kan het maanden of zelfs jaren duren voordat je het verschil ziet. Dat neemt niet weg dat je tijdens het proces op andere vlakken veel vooruitgangen zal merken, zoals minder last en pijntjes van je lichaam, gezonde bloedwaardes, energiek gevoel, fitter gevoel, strakker en gespierde lichaam, verbetering van de kwaliteit van het leven en de levensvreugde (weer) terug. De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen. Start daarom vandaag al met je leefstijl te veranderen.

Buikvet kwijtraken met deskundige begeleiding

Wil jij de kwaliteit van je leven (weer) hervinden en gezond oud worden? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl Doetinchem jou kan opleveren?. Uiterst gedreven staan onze coaches klaar om je verder te helpen. Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven