Hoe krijg je gezonde darmen?

Gezonde darmen

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Gezonde darmen

Hoe krijg je gezonde darmen?

Je doet je darmen echt tekort als je denkt dat maar een orgaan is waar alleen voedsel doorheen gaat. Was je al ervan op de hoogte dat je darmen een lengte kunnen innemen van twee tennisbanen lang?  Het heeft ook een direct verbinding met onze hersenen en speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem? De tijd nemen voor een maaltijd, goed kauwen, voldoende vezels nuttigen en voldoende drinken zijn de stappen die je zal moeten ondernemen voor een snelle spijsvertering. Maar makkelijk is het niet altijd. Deze tien tips die we je in deze blog meegeven laten je darmen weer optimaal presteren en helpen je om weer gezonde darmen te krijgen.

Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor jouw darmen

Wist je dat 1 op de 5 Nederlanders heeft met regelmaat last heeft van de darmen? Een optimaal functionerende darm neemt 92-97% van de gegeten voeding op. Een maaltijd doet er normaliter ongeveer 24 tot 30 uur over om er helemaal doorheen te komen. De langste tijd brengt het eten door in de dikke darm en de endeldarm. Bij de meeste mensen is een stevig maaltijd in de ochtend rond middernacht helemaal verteerd. Wanneer je een hap van je maaltijd neemt, legt die hap vanaf je mond een tocht van ongeveer acht meter. Voordat je hap in het toilet belandt, is de hap maar liefst door acht verschillende organen langsgegaan die allemaal hebben meegeholpen om van je voeding poep te maken. De slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en het microbioom halen voedingsstoffen uit je eten. Je spijsvertering houdt apart wat je lichaam niet kan gebruiken. Dat vormt later je ontlasting. De alvleesklier, galblaas en lever maken spijsverteringssappen die je eten helpen verteren.

Zo krijg je gezonde darmen

  1. Eet veel groenten en fruit. Minstens 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag, maar meer mag ook.
  2. Eet volkorengranen. Als u granen kiest, kies dan de volkoren varianten. Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren brood, roggebrood.
  3. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering!
  4. Drink veel: minstens 2 liter per dag. Vocht zorgt dat uw darmen goed kunnen functioneren en maken dat de ontlasting soepel verloopt.
  5. Beweeg! Elke dag minstens een uur. Een goede richtlijn is 10.000 stappen per dag. Sport daarnaast ook nog 3 keer per week minstens 20 minuten.
  6. Zorg voor regelmaat, in slapen – eten en bewegen. Daar houden de darmen van (en niet alleen je darmen).
  7. Vermijd stress. Door de hersendarm-as heeft stress een direct effect op de werking van uw darmen.
  8. Neem de tijd om naar het toilet te gaan en ga meteen als u aandrang heeft.
  9. Voorkom overgewicht en grijp tijdig in als u merkt dat u zwaarder wordt.
  10. Ga naar de dokter als uw stoelgang ineens verandert, bij pijn of bij bloed in de ontlasting. Ga naar een diëtist als u adviezen wilt over gezond eten of voor speciale adviezen bij een prikkelbare darm.

Gezond leefstijl met deskundige begeleiding

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om gezond eten? Wil je effectief aan de slag gaan met gezonder eten en leven? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezonde voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven