Hoe verlaag ik hoge bloeddruk?

Tips voor bloeddruk verlagen

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Tips voor bloeddruk verlagen

Hoe verlaag ik mijn bloeddruk?

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en/of daar diverse medicijnen voor gebruikt. In de volksmond wordt hoge bloeddruk ook wel hypertensie genoemd. We spreken pas van een hoge bloeddruk bij een bovendruk van 140 mmHg of hoger en/of bij een onderdruk van 90 mmHg of hoger. Heb je regelmatig last van kortademigheid? Of raak je snel vermoeid zonder enige inspanning? Dan kan het wel eens zo zijn dat jouw bloeddruk te hoog is.

In het begin zal je hier niet zo snel veel van merken. Echter zal na verloop van tijd een hoge bloeddruk grote gevolgen voor je kwaliteit van leven en leven in zijn algeheel meebrengen. Het hebben van een hoge bloeddruk vergroot bijvoorbeeld de kans op hartfalen, hartinfarcten en beroerten. Vandaar is het goed om regelmatig je bloeddruk te laten controleren! Evenals het in actie komen wanneer uit de meting blijkt dat de bloeddruk te hoog is. Die vraag die nu waarschijnlijk in je opkomt is, maar hoe verlaag ik mijn bloeddruk dan zo snel mogelijk? Dat antwoord is heel eenvoudig: gaan de slag te gaan met een gezonde levensstijl. Hoe je dat doet? En wat daar allemaal bij komt kijken? Je leest het hieronder.

  1. Het simpele antwoord op de vraag ‘Hoe verlaag ik mijn bloeddruk’?

Je kunt verschillende pijlers van je leefstijl gaan veranderen. Het simpelste is om je voedingspatroon eens te bekijken, want alleen al het aanpassen van je eetpatroon kan effect hebben op het verlagen van je bloeddruk. En daarbij is eten iets wat je toch elke dag al doet. Je hoeft dus alleen de juiste voedingsproducten in de juiste hoeveelheden te nuttigen die nodig zijn voor jouw leefstijl. Neem gezonde én gevarieerde voeding tot je. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende groente (minimaal 250 gram) en fruit (minimaal 2 verschillende stuks) binnenkrijgt. Let daarnaast ook op je zoutinname. Zout is namelijk een echte dooddoener voor je bloeddruk. In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor: van nature of toegevoegd. Je krijgt er al snel te veel van binnen, in Nederland eten de meeste mensen veel te veel zout. De meeste zout die we nuttigen komt uit bewerkte voedsel. Vermijd bewerkte voedingsproducten daarom waar mogelijk en vervang ze voor verse of zoutloze ingrediënten. Dus vraag je je wel eens af: hoe verlaag ik mijn bloeddruk snel? Dan is het beperken van je zoutinname de meest voor de hand liggende methode. In het begin zal dit even wennen zijn, maar door jezelf de tijd te geven, een goede planning te hanteren en een dosis aan variatie in de rest van je voedingspatroon te hanteren zal je binnen no-time wennen eraan kunnen wennen.

  1. Beweeg dagelijks: goed voor je hart en bloedvaten

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. We weten allemaal dat dagelijks bewegen goed is voor onze gezondheid. Zowel voor onze fysieke gezondheid als mentale en spirituele gezondheid. Wist je echter ook dat bewegen in de vorm van wandelen, fietsen en andere lichamelijke inspanningen een positieve invloed heeft op je bloeddruk? Je hart is een spier en ook dat hoort getraind te worden. Door lichamelijke minimaal 30 minuten gematigd intensief actief te zijn en te blijven houd je je hart en vaten in goede conditie. Wissel je lichamelijke inspanning met krachttraining door een bezoek te brengen aan je sportschool, stap op de fiets, trek wat baantjes in het zwembad of wandel een stevig rondje door het park.

Outdoor sporten Doetinchem

Ervaar de fijne en prettige sfeer met de Small Group Trainingen bij Optimaal Leefstijl in Doetinchem.

  1. Vermijd/verminder snelle suikers

Het is natuurlijk geen geheim dat snelle suikers en koolhydraten je lichaam in korte tijd een flinke boost geven aan je bloedsuikerspiegel. De snelle boost zal ook kunnen leiden tot een snelle daling. Ook hebben snelle suikers grote invloed op je bloeddruk. Krijg je te veel snelle suikers binnen, dan leidt dit tot beschadiging van de bloedvaten. Op de lange termijn zal het beschadigen van de bloedvaten kunnen leiden tot aderverkalking en een verhoogde bloeddruk. Probeer daarom het eten van koolhydraten in de vorm van snelle suikers te beperken. Vermijd niet alle koolhydraten, zoals een koolhydraatarm dieet, want naast dat het lichaam functioneert op koolhydraten hebben ook onze hersenen deze macronutriënten nodig. Kies daarom voor vezelrijke voedingsproducten waarbij het lichaam wat langer over zal doen om de genuttigde koolhydraten te kunnen verteren en jij zo een beter verzadigd gevoel zal krijgen. Dit zal leiden tot het feit dat je minder snel andere voedingsproducten zal nuttigen en uiteraard zal dit ook een positief effect hebben op je bloeddruk.

Bloeddruk verlagen met voeding

Neem gezonde én gevarieerde voeding tot je met minimaal 250 gram groente en fruit.

  1. Verminder stress en verlaag je bloeddruk

Ervaar je regelmatig spanningen? Heb je vaak stress? Dan is de kans groot dat je een hoge bloeddruk hebt. Misschien is het verminderen van stress niet het eerste waar je aan denkt wanneer je kampt met de vraag ‘hoe verlaag ik mijn bloeddruk’? Stress is één van de grootste veroorzakers van chronische ontstekingsreacties in ons lichaam. De ontstekingsreacties kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten waaronder een hoge bloeddruk of zelfs een enorm lage bloeddruk. De snelle veranderende wereld waarin we tegenwoordig leven vraagt om continu ‘aan’ te staan. Je hebt verantwoordelijkheden, afspraken, een gezin, geliefde en tijd nodig voor jezelf. Het is daarom van belang om te zorgen voor genoeg ontspanning in je dagelijkse leven. Gun dit jezelf echt waar. Gun jezelf elke dag een momentje om even te rusten om alles op een rijtje te zetten en stress uit de weg te ruimen. Want dat is niet alleen goed voor je lichaam; ook voor je geest!

Help! Hoe verlaag ik mijn bloeddruk gegarandeerd?

De kop is eraf. Je weet nu wat je te doen staat om je bloeddruk op een verantwoordelijke wijze te verlagen en kan eigenhandig hier een start mee maken. Weet je echter van jezelf dat je toch wel iemand kan gebruiken om het proces voor jezelf te vergemakkelijk en jezelf te ontlasten? En wil je naast het verlagen van je bloeddruk ook aan de slag met je mentale gezondheid en een gezonde sportieve lichaam krijgen? Dan is het Sterke Start traject hét perfecte plan voor jou! Met de combinatie van beweging, voeding en mental coaching is succes gegarandeerd. Zowel op de korte waar je veel zal leren door te doen en volgen als op de lange termijn.

Ben jij klaar voor een fitter, gezonder en gelukkiger leven? Mét een lage bloeddruk? Schrijf je dan vandaag nog in voor een gratis kennismakingsgesprek bij Optimaal Leefstijl Doetinchem. Eenmaal het online formulier ingevuld, verwerken we jouw aanvraag en nemen we binnen één werkdag contact met je op. Wie weet tot snel!

 

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven