Hoeveel eieren per dag of week is gezond?

Hoeveel eieren per dag of week is gezond?

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Hoeveel eieren per dag of week is gezond?

Hoeveel eieren per dag of week is gezond?

Al vanouds wordt een ei, gebakken en gekookt, door veel mensen en ook door dieren gegeten. Het is calorie- en eiwitrijk en het zorgt voor een goed verzadigd gevoel, waardoor je een lange tijd zonder eten en drinken vooruit kan. Daarnaast is een ei enorm rijk aan vitamines (B12, D, A en B2) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer en zink). Ondanks de vele voordelen van het ei zijn er ook enkele nadelen. Zo is een ei rijk aan cholesterol en kan het een negatief impact hebben voor diabetes patiënten. In deze blog lees je hoeveel eieren op een dag of week gezond is en waar de risico’s liggen.

Hoeveel eieren mag je eten?

Lange tijd werd aangeraden om niet te veel eieren te eten omdat een ei relatief veel cholesterol bevat en het cholesterolgehalte in het bloed zou verhogen. Het advies luidde om maximaal twee tot drie eieren per week te eten. Eieren zouden namelijk slecht zijn voor je cholesterol. Dat advies is achterhaald, want de laatste jaren verschijnen steeds meer onderzoeken die die cholesterolhypothese onderuit halen. Van de laatste tien jaar zijn bij de meeste studies bij gezonde mensen geen rechtstreeks verband gevonden tussen de consumptie van eieren, een verhoogd bloedcholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vooral door verzadigde vetten wordt het cholesterol in ons lichaam beïnvloed.

Zowel in België als in Nederland adviseren de officiële voedingsrichtlijnen voorlopig nog altijd om maximaal drie eieren per week te eten. Hierbij wordt duidelijk verwezen naar de limiet van 300 mg cholesterol per dag. Eind 2019 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. Er wordt geen aanbeveling gegeven voor de consumptie van eieren op het vlak van hoe vaak of hoeveel je ervan mag eten. Het effect op de gezondheid van de mens daarvan is namelijk nog onvoldoende duidelijk.

In een gezond voedingspatroon past het om twee tot drie eieren per week te eten. Wij adviseren om te variëren ei, vlees, vis, vlees en peulvruchten. Als je vegetariër bent raden wij je aan om eieren te combineren met peulvruchten. Op deze manier krijg je namelijk de nodige eiwitten, vitaminen en mineralen binnen.

Ei met peulvruchtEieren (maar ook schaaldieren en lever) bevatten hoofdzakelijk onverzadigde vetten.

Zijn eieren ook veilig?

Bij Optimaal Leefstijl Doetinchem kijken we altijd naar het totale plaatje en categoriseren we voedingsproducten niet direct als gezond of ongezond. Of iedere dag een gekookt of gebakken ei gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder op een dag eet. Toch zijn er aspecten om rekeningen mee te houden om te begrijpen of een ei veilig is om te eten.

Eieren kunnen namelijk besmet raken met Salmonella besmet zijn. In Nederland zorgt de Salmonellabacterie regelmatig voor darminfecties en levert het maag- en darmklachten op bij mensen. De bacterie kan in veel verschillende levensmiddelen voorkomen, maar vooral die van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten. Het beste wat je kan doen is door de eieren in de koelkast: zo loop je minder kans op besmetting.

Met de punt naar beneden blijven ze langer goed. Gebruik je eieren niet meer in rauwe vorm na de houdbaarheidsdatum. Wanneer ze rot zijn, merk je dat snel aan een sterke zwavelstank. Ook kunnen eieren door hun hoge vetgehalte gemakkelijk contaminanten opstapelen. In eieren van kippen uit eigen tuin kunnen dioxines en Polychloorbifenylen zitten door bijvoorbeeld verontreiniging van de bodem. Ondanks dat het misschien cliché klinkt doe je er dus goed aan om je eieren goed te controleren, voordat je ze in gebruik neemt.

Eten met de juiste balans

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Bij Optimaal Leefstijl Doetinchem kijken we naar het totale plaatje en wat je verder op een dag eet. Het is van belang om naast eieren ook te variëren in vis, vlees, ei en/of vleesvervangers. Het eten van drie eieren per week past uitstekend in een gevarieerde voedingspatroon. Per dag is het beste mogelijk om twee tot misschien zelfs vier eieren te eten. Om de juiste balans te houden en ervoor te zorgen dat je ook andere goede voedingsstoffen binnenkrijgt adviseren we om bij regelmatig eieren te eten wat minder kaas, leverproducten en vlees te eten. Aangezien vegetariërs over het algemeen minder verzadigde vetten binnen krijgen, kunnen zij meer eieren per week eten dan vleeseters. Vegetariërs kunnen vier tot zes stuks eieren per week eten.

Gezonde salade met ei

Maak je eigen salade met ei. Veldsla bevat de meeste voedingsmiddelen van alle slasoorten.

Gewicht kwijtraken met een deskundige begeleiding

Wil jij de kwaliteit van je leven (weer) hervinden en gezond ouder worden? Wil je ervaren wat personal coaching met een persoonlijke voedingsplan bij Optimaal Leefstijl Doetinchem jou kan opleveren? Uiterst gedreven staan onze coaches voor je klaar om je verder te helpen. Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven