Is biologisch eten altijd gezonder voor je?

Is biologisch eten gezonder

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Is biologisch eten gezonder

Is biologisch eten altijd gezonder voor je?

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn bij de productie van biologisch voedsel . Zo krijgen dieren meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw en worden mestoverschotten voorkomen. Biologische producten hebben de EKO keurmerk: Europees Biologisch en Demeter. Maar is biologische eten altijd gezonder voor je? Over het algemeen zijn biologische producten en niet-biologische producten net zo gezond en veilig. Om je daarbij een beter beeld te geven vergelijken we in deze blog individuele jam producten met biologische jam producten en proberen we je een bewustzijn te laten creëren bij het maken van goede voedingskeuzes.

Biologische voedsel

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder bestrijdingsmiddelen restjes bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. Afhankelijk van je persoonlijke doelen kan soms een niet biologische product toch beter in je voordeel werken.

Bewust voedingskeuzes maken

Het doel van dit bericht is om je alleen bewuster te laten maken over bepaalde voedingsproducten en te helpen naar een gezond en gebalanceerd leefstijl. Er is (nog) niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Toch scoort biologisch voedsel meer punten dan gangbaar voedsel. Zo worden er bijvoorbeeld geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, rakt door wisselteelt en plantkeuze de bodem niet uitgeput, blijft het bodemleven gezonder en gevarieerder en is er meer biodiversiteit. Helaas is het zo dat bij de verwerking van biologische producten, zoals vegetarische burgers of kaasproducten, de grondstoffen duurder zijn, omdat alles van biologische oorsprong moet zijn. In de stal en in de wei krijgt het vee in bio meer ruimte toebedeeld. De biologische boer heeft daardoor meer wei- en stalruimte nodig voor vee en dat kost veel meer geld.

In de supermarkt vind je tegenwoordig verschillende biologische producten. Wij hebben gekozen om de biologische jam in de supermarkt te vergelijken met de normale jam. Jam is een product dat bij elk gezin wel op de tafel of in de kast ligt. Bij dit voorbeeld gebruiken we een abrikozen normale jam en een abrikozen biologisch jam. Allebei van hetzelfde merk. Wat ons opviel tussen de biologische jam en de normale jam was dat de voedingswaarden enorm van elkaar afweken. Zie hieronder de verschillen:

  • Biologische jam per 100 gram: 240 kcal
  • Normale jam per 100 gram: 113kcal

Gemiddeld gaat er ongeveer 20 gram op een snee brood.

  • Biologische jam per snee (20 gram): 48 kcal
  • Normale jam per snee (20 gram): 22,6kcal

Waar biologische eten dus beter voor dier en milieu kunnen zijn, wil het niet direct zeggen dat het ook beter voor de mens is. Afhankelijk van je persoonlijke doelen kan soms een niet biologische product toch een betere alternatief voor je zijn.

De energiebalans

De energiebalans is leidend om:

  1. Op hetzelfde lichaamsgewicht te kunnen blijven
  2. In lichaamsgewicht aan te komen
  3. In lichaamsgewicht af te vallen

Meer info over effectief afvallen en vet verliezen lees je in deze blog. Afhankelijk van je persoonlijke doelen is het dus beter om de normale jam te kiezen. Calorieën zijn namelijk leidend om gewicht te kunnen verliezen. Omdat de normale jam per snee meer dan de helft lager in calorieën is dan de biologische jam, zal dit je een betere uitkomst zal bieden.

Gezonde leefstijl met professionele en deskundige begeleiding

Ondervind je problemen met je huidige gezondheid en leefstijl? Ervaar jij belemmeringen die je weerhouden om te starten met sporten? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem met professionele en deskundige begeleiding je graag op weg. Met persoonlijke begeleiding en adviezen leer je effectief een gezonde leefstijl te vormen. Laat geen enkele belemmering jou tegen houden van sporten en werk samen met je personal trainer uit Doetinchem naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Onze personal trainers en coaches staan uiterst gedreven voor je klaar. Met voldoende beweging, gezond voedingspatroon en goede gewoontes bouwen we samen aan een sterk fundament die voor jou zonder moeite vol te houden is. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven