Mobiliteit en flexibiliteit

Mobiliteit en flexibiliteit

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Mobiliteit en flexibiliteit

Mobiliteit en flexibiliteit

Mobiliteit en flexibiliteit zijn termen die veelvoudig gebruikt worden onder coaches, trainers, behandelaars en sporters. Wat is echter het verschil tussen deze twee begrippen? Bij welke gewrichtspunten wil je mobiel zijn en bij welke juist flexibel? In deze blog gaan we langs een aantal gewrichtspunten en leggen we uit wat het specifieke gewricht nodig heeft. Dat kan zijn stabiliteit of mobiliteit.

Mobiliteit en flexibiliteit, wat is het verschil?

De twee begrippen worden vaak door elkaar gehaald. Om beter te begrijpen wanneer we het over flexibiliteit en wanneer over mobiliteit hebbe leggen we hieronder even de begrippen uit.

Flexibiliteit

”Flexibiliteit is de mogelijkheid van een spier om passief lengte te creëren.”.

Mobiliteit

”Mobiliteit is de mogelijkheid van een gewricht om actief te bewegen in een range of motion (ROM). Oftewel, het bereik van je beweging. Je ROM is de afstand die je gewricht kan bewegen zonder enige restrictie.”.

Gewrichtspunten

Als we naar de verschillende gewrichten in ons lichaam kijken, kunnen we zien welk gewricht meer mobiliteit nodig heeft en welk gewricht meer stabiliteit nodig heeft. Hieronder geven we bij de belangrijkste gewrichten aan wat het gewricht meestal nodig.

De enkel

De enkel heeft meestal mobiliteit nodig. Als de enkel in het algemeen niet goed beweegt, zal een verhoogde kracht worden verdeeld door de knie of voetboog die verre van optimaal is. Het enkelgewricht heeft een goede enkelmobiliteit nodig om in een diepe squat positie te kunnen komen.

De knie

De knie heeft meestal behoefte aan stabiliteit en is een bekende bron van pijn bij stoornissen in de heup of enkel. Bij de mensen die een sedentatir leefstijl hebben zien we met regelmaat dat zij een instabiele knie hebben. Bij het ontwerpen van onze persoonlijke trainingsprogramma’s is kniestabiliteit één van de prioriteiten. Een stabiele knie helpt je om optimaal kracht te leveren met je beenspieren.

De heup

De heup heeft meestal mobiliteit nodig. Een gebrek aan mobiliteit bij de heup zal leiden tot verhoogde kracht door de lumbale wervelkolom en knie. Deze klachten zullen vaak ontstaan wanneer je een poging doet tot een diepe hurkende beweging. De heup is een uniek en complex gewricht, want een gebrek aan stabiliteit kan er ook toe leiden dat de knie aparte posities inneemt. Dat brengt risico’s met zich mee voor knieschijf.

De lumbale wervelkolom

De lumbale wervelkolom loopt tot de onderrug en heeft meestal behoefte aan stabiliteit. Wanneer er een gebrek aan stabiliteit is, kan de wervelkolom buigen of zich uitstrekken voorbij zijn neutrale positie. Daardoor kan de structuren van de wervelkolom beschadigd raken.

De thoracale wervelkolom

De thoracale wervelkolom loopt tot de borstkas en heeft meestal mobiliteit nodig. Wanneer de thoracale wervelkolom te stijf is, zal de lumbale wervelkolom en de schoudergewrichten overmatig bewegen.

Het schoudergewicht en de scapula

Het schoudergewricht en het scapulaire / thoracale gewricht hebben meestal stabiliteit nodig. Wanneer het gewricht instabiel is, kunnen bewegingen van bovenaf microtrauma veroorzaken. Dat kan op een later moment leiden tot aanzienlijkere blessures. Een gezond schoudergewricht en scapula houdt in dat het gewricht bewegelijk en sterk genoeg is om volledige bewegingen uit te kunnen voeren. Wanneer je bij bepaalde bewegingsvormen blokkades ervaart, dan kan een lichte massage een tijdelijke snelle oplossing zijn.

Gezonde en sterke postuur met personal training

Loop je al een tijdje met fysieke klachten? Heb je vaak rugklachten of problemen met je houding? Onze personal trainers gaan graag met je in gesprek om je verder te kunnen helpen. Kom erachter welke spieren je moet versterken en wat je moet doen om bewegelijker te worden. Met personal training sport je één op één onder professionele en deskundige begeleiding. Onze personal trainers zijn ervaren en gediplomeerde trainers en helpen je met een individueel trainingsprogramma je effectief sterker en fitter worden. Schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek. Na het invullen van het online formulier nemen we zo snel mogelijk contact met je op om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar top