Tips tegen overtraining

Tips tegen overtraining

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Tips tegen overtraining

Tips tegen overtraining

Het woord overtraining hoor je tegenwoordig steeds vaker, net zoals ”ik heb een burn out”. Sporters schuiven te makkelijk de schuld op dat ze overtraind zijn, terwijl vaak andere factoren ervoor zorgen dat ze niet goed herstellen. Dat kan zijn slecht slapen, slechte voeding, veel stress en te intensief of zwaar trainen zonder een verantwoord opbouw daarin te hanteren. In deze blog leggen we uit wat overtraining betekent, welke symptomen kunnen aangeven dat je overtraind aan het geraken bent en krijg je een aantal tips tegen overtraining mee.

Wat is overtraining?

Overtraining is eigenlijk een grip dat niet bestaat. Je kan immers niet overtraind zijn. Wat wel kan is slecht slapen, slecht eten en onder herstellen. Aangezien het woord overtraining zo bekend is op het internet en in de volksmond, hebben wij in deze blog ervoor gekozen om het woord overtraining te gebruiken.

Overtraind zijn is een vervelende, vaak langzaam insluipende vorm van overbelasting. De meest voorkomende vorm van te zware belasting wordt veroorzaakt er te intensief getraind wordt. Het kan zo erg zijn dat het een heel seizoen kan doen mislukken. Vaak ontstaan de klachten door een slecht herstel. Vandaar past het woord overtraining niet goed waar de meeste sporters tegen aanlopen. Onder herstel kan komen door slecht slapen, slechte voeding, te veel fysieke en mentale stress en te intensief en zwaar trainen zonder een verantwoord opbouw daarin te hanteren. Alles wat het lichaam te verduren krijgt, kan meetellen bij het ontstaan van overtraining.

Verminderde belastbaarheid

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een verminderde belastbaarheid. Dat kan komen door intrinsieke en extrinsieke factoren. Factoren die buiten de persoon gelegen zijn noemen we extrinsieke factoren en factoren die in de persoon zelf gelegen zijn noemen we intrinsieke factoren.

  • Extrinsieke factoren: financiële stress, presentatie pitchen, een drukke planning, werkstress of veel reizen.
  • Intrinsieke factoren: ziekte, groeispurt bij jongeren of een blessure.

Zowel extrinsieke als intrinsieke factoren hebben invloed op  weerstand van de sporter, waardoor hij minder aankan en vatbaarder is voor overtraining. Uiteindelijk is het de combinatie van te zware belasting en verminderde belastbaarheid dat ertoe kan leiden dat een sporter slechter presteert en het lichaam helemaal uit balans raakt.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van overtraind syndroom zijn letsel, vermoeidheid, humeurigheid, terugkerende ziekte en infecties en negatieve prestatieproblemen. Negatieve prestaties zijn niet alleen te zien in de sportschool, maar ook op de werkplek. Om te beoordelen of jij overtraind stellen we vanuit Optimaal Leefstijl Doetinchem deze vragen:

  1. Verbeter je je in de sportschool?
  2. Ben je chronisch gewond of heb je pijn?
  3. Verandert je lichaamssamenstelling negatief?
  4. Ben je de laatste tijd meer gestrest?
  5. Gaat jouw hartslag niet omhoog tijdens intensieve training?
  6. Vermindert je eetlust?
  7. Slaap je minder lang en slechter?
  8. Is je gripkracht afgenomen dan voorheen?

Als je op één of meer vragen ‘JA’ hebt geantwoord, moet je je misschien de komende weken concentreren op herstel. Een belangrijke kanttekening: mensen die slechts twee keer per week trainen, hebben geen extra herstel nodig. Sporters die meerdere trainingen per week en sessie per dag voltooien hebben juist wel een extra herstelmoment nodig. Voorkomen is beter dan genezen. Werk samen met een goede personal trainer veilig en verantwoord aan je persoonlijke doelen. Onze personal trainers van Optimaal Leefstijl uit Doetinchem staan uiterst gedreven klaar om jou te helpen.

Wat te doen bij onder herstel?

Wat blijkt dat je niet goed herstelt?

  1. Verminder het trainingsvolume met 50%, maar houd de intensiteit hoog.
  2. Focus op hersteltools: massage, sauna, koud bad.
  3. Wijzig de trainingsfase. De meeste mensen trainen in één fase te lang.
  4. Slaap voldoende en kwalitatief. De belangrijkste en onderschatte factor van herstel!

Intensief trainen is prima, zolang je maar net zo veel aandacht blijft geven aan je herstel. Uiteindelijk zijn de momenten dat je goed aan het herstellen bent de momenten die je sterker in fitter maken. Lees dat even nog eens heel aandacht terug en vergeet dat nooit meer.

Effectief sporten met professionele en deskundige begeleiding

Ondervind je zelf problemen progressie boeken? Heb je het gevoel dat je niet verder vooruit komt en dat je vastzit? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem met professionele en deskundige begeleiding je graag op weg. Met een persoonlijke plan van aanpak en adviezen helpen onze professionals je snel op weg. Werk samen met je personal trainer uit Doetinchem naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Onze personal trainers en coaches staan uiterst gedreven voor je klaar. Met voldoende beweging, gezond voedingspatroon en goede gewoontes bouwen we samen aan een sterk fundament die voor jou zonder moeite vol te houden is. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven