Waarom afvallen boven de 50 moeilijker is

Afvallen voor vijftigplussers

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Afvallen voor vijftigplussers

Afvallen na je 50ste

Helaas is afvallen na je 50ste jaar minder gemakkelijk dan toen je een jonge god(in) was. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om de overtollige kilo’s te verliezen. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? En vooral: wat kan je wél doen? Want ondanks dat je spiermassa afneemt en je metabolisme vertraagt, wil het nog niet zeggen dat het onmogelijk is om af te vallen. Steker nog: het bereiken van jouw doel behalen is wel degelijk mogelijk en realistisch. Het is alleen belangrijk dat je op een verantwoorde en veilige manier te werk gaat. Dat doe je door een beroep te doen op begeleiding, kennis en kunde. In deze blog lees je wat de reden is dat het afvallen na je 50ste moeilijker wordt en wat je eraan kan doen om toch effectief vet te verliezen.

Waarom afvallen boven de 50ste moeilijker is

Vijftigplusser en raak je die overtollige kilo’s maar niet kwijt? Dat betekent niet meteen dat je er een ongezonde levensstijl op nahoudt. Waar je vroeger misschien gemakkelijk twee tot drie kilo kwijt raakte, kost het je nu flink wat moeite om een halve kilo kwijt te raken. Afvallen na je 50ste wordt nou eenmaal moeilijker en dat is niet zonder reden.

Afname van spieren

Hoe ouder je wordt, hoe sneller je spiermassa zal verliezen als je niet aan krachttraining doet. De verhouding tussen spiermassa en vetmassa veranderen, waardoor je metabolisme vertraagt en je dus minder calorieën nodig hebt. Naast de verandering van je spier- en vetmassa veranderen ook de verhoudingen van je hormonen in je lichaam. De aanmaak van testosteron daalt bij de heren en bij de dames zorgt de menopauze voor een verandering in de hormonen, en dat kan een effect hebben op je gewicht. De productie van oestrogeen en testosteron wordt minder en dit heeft een negatief effect op je lichaam. De productie van testosteron neemt bij de heren al af na hun 35ste. Vandaar is het belangrijk om aan sport en in specifieke zin krachttraining te doen, zodat dit proces zo lang mogelijk wordt vertraagd.

Hormoonhuishouding

Dat testosteron en oestrogeen minder geproduceerd zal worden is bij iedereen het geval. Vandaar dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk al met sport, gezonde voeding en goede nachtrust bezig te zijn. Zo kan je namelijk op een later leeftijd de vruchten ervan plukken en lang fit, sterk en gezond door het leven gaan. De daling in de hormonen resulteren in het feit dat de calorieverbruik afneemt. Daardoor moet je minder eten om op hetzelfde gewicht te blijven. Op een latere leeftijd kan ook bewegen lastig zijn. De kans dat je sneller last van een blessure krijgt wordt groter. Door je banden, pezen en botten sterk te houden met krachttraining verminder je hier de kans flink op.

De invloed van stress

Eet je gezond, beweeg je voldoende én lukt het je toch maar niet om gewicht kwijt te raken? Misschien heb je te veel stress. Stress is namelijk te correleren aan overgewicht. Uit een Brits onderzoek dat uitgevoerd was bij volwassenen ouder dan 54 jaar, kwam naar voren dat mensen die veel last ervaren van stress, vaak een hoger lichaamsgewicht hebben dan mensen die weinig of geen stress ervaren. Door het ervaren van (veel) stress maak je het hormoon cortisol aan, dat maakt dat je gemakkelijker in gewicht aankomt. Daarbij sla je sneller vet op bij de buikzone en laat dat nou net die gevaarlijke zone zijn waar de kans op hart- en vaatziekten vergroot wordt.

Battle Rope Training

Hoe ouder je wordt, hoe sneller je spiermassa zal verliezen als je niet aan krachttraining doet.

Het Sterke Start traject

Het is je nu duidelijk geworden waarom afvallen na je 50ste jaar moeilijker is dan toen je jonger was. In het leven zijn er altijd opties en jij kan nu twee dingen doen. De hoop opgeven óf een personal trainer in de hand nemen en samen met hem je doelen bespreekbaar maken en behalen. Weet je van jezelf dat je geen opgever bent en dat geen uitdaging voor je teveel is? Dan kan je een beroep doen op onze professionals en het Sterke Start traject. Samen met je persoonlijke coach bespreek je eerst je huidige situatie, de problemen waar je tegenaan loopt, wat je zelf al hebt geprobeerd en wat je écht graag wilt gaan behalen. Samen stellen jullie een aantal doelen op met elk een eigen tijdsperiode.

Middels personal training, mental coaching en een gezonde balans in voeding verbeter je je conditie, spierkracht en creëer je gezonde gewoontes die bijdragen aan jouw doelen. De persoonlijke aanpak en persoonlijke coaching helpt je gemotiveerd te houden tijdens het proces dat jij bezig bent om je doelen te behalen. Met evaluatie en check-up momenten bekijk je elke twee weken hoe je voortgang verloopt en of er indien nodig aanpassing aan het plan gebracht moet worden. Je staat er nooit alleen voor, want naast de wekelijkse contactmomenten sport je ook wekelijks met persoonlijke trainingen. Daar leer je effectief, veilig en verantwoord te bewegen en ontwikkel je kennis en kunde. Zo leer je hoe je een duurzame gezonde leefstijl kan ontwikkelen en vasthouden; ook zonder begeleiding en laat dat nou net het doel van het Sterke Start traject zijn!

Persoonlijke begeleiding Doetinchem

Dat overtollige kilo’s verliezen na je 50ste jaar gebaat is bij verantwoord sporten, eten en herstellen, zal je duidelijk geworden zijn. Om geen blessures op te lopen heeft je lichaam meer aandacht en zorg nodig. Het is daarom van belang om veilig en verantwoord aan de slag te gaan. Vandaar dat de persoonlijke begeleiding binnen het Sterke Start Traject centraal staat. Met behulp van een gediplomeerde personal trainer leer je effectief, efficiënt en veilig bewegen. Het bewegen zal hierdoor steeds makkelijker gaan en je zal snel merken dat je fitter en sterker wordt.

Het voedingsschema, opgesteld door universitair afgestudeerd leefstijlcoach, zorgt er voor dat je een gezond voedingspatroon ontwikkelt. Met goede gespreksvoeringen met je leefstijlcoach en handvatten die je helpen om compromissen met jezelf te sluiten, leer je sneller en gemakkelijker gezonder en gevarieerder te eten. De stapsgewijze opbouw in de begeleiding zorgt ervoor dat je zonder veel moeite dit voor de lange termijn vast weet te houden.

Ontstaat er gebrek aan motivatie? Dan staat je personal coach uiterst gedreven voor je klaar. In verschillende coachingsessies werk je aan een mindset waarbij je leert je oude gewoontes te doorbreken, zodat je ook in de toekomst een gezonde levensstijl kunt hanteren. De combinatie van persoonlijke begeleiding en de focus op voeding, beweging en je mentale welzijn is wat Optimaal Leefstijl Doetinchem betreft de sleutel tot blijvende succes.

PT Kruisbergse bos Doetinchem

Sporten in kleinschalige groepen onder professionele en deskundige begeleiding bij het Kruisbergse bos in Doetinchem.

 

Een sterke start maken met deskundige begeleiding

Afvallen voor vijftigplussers is lastiger, maar absoluut wel mogelijk. Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen om succesvol af te kunnen vallen en om blijvende resultaten te behalen. Het vereist discipline, motivatie én de nodige kunde en kennis. Je hoeft niet alles al perfect op orde te hebben. Sterker nog, je persoonlijke coach coacht je om een sterke mindset te ontwikkelen en de motivatie via jezelf te vinden.

Wie dus de stap wil zetten naar een betere versie van zichzelf, doet er goed aan dat onder professionele en deskundige begeleiding te doen. Niet alleen zodat je je streefgewicht behaalt en vet verliest, maar dat ook verantwoord behoudt en veilig te werk gaat. Daarom bieden we nu tijdelijk een gratis proefles aan van het Sterke Start Traject. Zo maak je vrijblijvend kennis met de coaches en trainers, de Small Group en bepaal je na de fijne sfeer en voldoening van de een door jou gekozen training te hebben ervaren of je door wilt gaan. Vul hier je gegevens in. We nemen zo snel mogelijk contact op om een intakegesprek in te plannen op een moment dat jou ook het beste uitkomt.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven