Waarom eiwitten belangrijk zijn

Afvallen met eiwitten

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Afvallen met eiwitten

Waarom eiwitten belangrijk zijn

Laten we het kort en krachtig hebben over de eiwitten. Veel besproken en vaak ook enorm verkeerd begrepen. Door gymrats wordt het veel te veel geconsumeerd en door de algemene Nederlandse bevolking juist te weinig. Het is een onderwerp waar we wekelijks vragen over krijgen via onze socials, zoals Instagram, Facebook en TikTok. Het is een van de vele interessante onderwerpen om erover te discussiëren. In deze blog lees je wat eiwitten zijn en waarom ze zo belangrijk zijn om effectief en snel vet te verliezen. 

Eiwitten, eiwitten en nog meer eiwitten!

Eiwit is een macronutriënt dat 4 calorieën per gram bevat. Dat houdt dus in dat als je 100 gram aan eiwitten consumeert je 400 calorieën binnenkrijgt. Eiwit is een essentiële voedingsstof. Wij mensen kunnen niet overleven zonder eiwitten dagelijks te consumeren. Dit is één van de vele redenen waarom het zo veel wordt verheerlijkt. Het is ook wel terecht. Toch brengt het ook nadelen met zich mee, want mensen hebben makkelijker de neiging om te zeggen dat het probleem ligt aan te weinig eiwitten te eten. Vandaar zijn er zo veel eiwit supplementen op de markt. Suppletie is pas het laatste waar je aan zal moeten denken om voldoende eiwitten te nuttigen. Eiwitten zitten in dierlijke en plantaardige producten, zoals noten en peulvruchten. Meer eiwitten gaat je niet sneller af laten vallen of spieren laten opbouwen. Het lichaam kan een beperkt aantal eiwitten opnemen, waardoor de rest van de eiwitten opgeslagen zal worden als vetreserves. Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren dat nodig is voor jou lichaam en niet direct meer eiwitten te consumeren.

Afvallen met eiwitshake

Vergeet de eiwitshake.
Een eiwitrijk ontbijt om af te vallen en af te slanken vind je hier.

Eiwitten heeft iedereen nodig

Eiwit is ongetwijfeld de belangrijkste macronutriënt die er is. De reden is simpel; het is een essentiële voedingsstof, wat betekent dat je letterlijk niet kunt overleven zonder het te consumeren. Eiwit is wat ons helpt weefsel op te te herstellen, op te bouwen en systemen in het lichaam draaiende te houden. Dat geldt zowel voor het spier- en skeletstelsel tot aan het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Bijna elke functie van het lichaam heeft op zijn minst wat eiwitten nodig om effectief te kunnen functioneren, te beheren en te blijven werken. We hebben eiwitten nodig voor diverse enzymen in ons lichaam, huid en haargroei. Ook zijn eiwitten onmisbaar bij het reguleren van veel hormonen, zoals voor je metabolisme, adrenaline, testosteron en groeihormoon.

Afvallen met eiwitten

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom afvallen met eiwitten je sneller, effectief en langdurige resultaten zal opleveren.

  • Eiwit bouwt spierweefsel opnieuw op waardoor je kan herstellen. Na optimaal herstel kan je weer hard trainen en meer stapsgewijs meer spieren opbouwen. Hoe meer spieren je ontwikkelt, hoe meer en sneller je vet van je lichaam zal verbranden.
  • Eiwit heeft een zeer hoge TEF (Thermisch Effect van Voeding). Dat betekent dat er meer calorieën nodig zijn om het te verteren. Je verbrandt eigenlijk al calorieën door eiwitten te verteren. Dat komt omdat het moeilijker af te breken en te gebruiken is dan andere voedingsstoffen. Het is daarom slim om een ​​hoog percentage van de calorieën uit eiwitten te halen.
  • Eiwitten zijn moeilijk op te slaan als lichaamsvet. Er is wel duidelijk een bovengrens, want je kunt niet alleen maar meer en meer blijven consumeren. Dat zal namelijk tot problemen gaan leiden in je darmen en mogelijk andere organen van het lichaam. Maar we weten wel dat het nodig is om een ​​groter percentage calorieën uit eiwitten te halen (20-30%).
  • Eiwit is de meest verzadigende voedingsstof die je kan consumeren. Met andere woorden. Je blijft langer vol zitten als je het consumeert. Als we je tijdens een dieet vol en tevreden kunnen houden, wordt het volhouden en consistent blijven veel gemakkelijker voor je.

Je zal nu vast beter begrijpen waarom je eiwitten de prioriteit wilt geven wanneer je van plan bent om je lichaamssamenstelling te veranderen. Of dat nu is voor minder vet, meer spieren, betere prestaties of al het bovenstaande, eiwitten zijn belangrijk voor je om te consumeren.

Effectief afvallen met deskundige en professionele begeleiding

Ben jij klaar voor een fitter, gezonder en gelukkiger leven? Wil je je voedingspatroon een gezonde switch geven? Schrijf je dan vandaag nog in voor een gratis kennismakingsgesprek bij Optimaal Leefstijl Doetinchem. Eenmaal het online formulier ingevuld, verwerken we jouw aanvraag en nemen we binnen één werkdag contact met je op. Wie weet tot snel!

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven