Waarom je postuur zo belangrijk is

Goed gezond postuur

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Goed gezond postuur

Waarom je postuur zo belangrijk is

Een lichaamshouding zegt veel over je. Je lichaamshouding is belangrijk naar anderen toe. Het kan zo zijn dat je lichaam en mond niet hetzelfde zeggen, terwijl jij je hier niet van bewust bent. Wij mensen gebruiken lichaamstaal om onszelf beter te verwoorden. Dit gebeurt onbewust en het is erg belangrijk in hoe we ons presenteren tegenover anderen. Lichaamstaal vertelt je in feite meer dan verbale communicatie. Als jij eenmaal de lichaamstaal goed begrijpt kan je bijna zeker weten hoe een persoon zich echt voelt. Om krachtiger en overtuigender jezelf naar voren te kunnen presteren, is een goede sterke en gezonde lichaamshouding enorm belangrijk. In deze blog begrijp waarom je postuur corrigeren enorm belangrijk is.

Je lichaamshouding kan bepalen wie jij bent

Onze houding verbeteren wordt in de huidige maatschappij steeds belangrijker. We zitten namelijk meer dan ooit. Het lang en veel zitten leidt er toe dat onze postuur verslechtert. Veel lichamelijke klachten die we ervaren zijn hierop terug te herleiden. Sporten, bewegen en gerichte krachttraining kan je ontzettend goed helpen om je lichaamshouding te verbeteren, waardoor je lekkerder in je vel zal komen te zitten. Een verkeerde lichaamshouding kan verschillende vervelende klachten met zich meebrengen. Een van die klachten is pijn en irritatie ervaren in de onderrug. De onderrug draagt voor een groot deel het gewicht van je torso. Zodra de onderrug wat uit balans is, kunnen de spieren in de onderrug pijnlijk aanvoelen.

High-power houding

Ken jij de TED-talk van Amy Cuddy? ⁠Nee? Dan moet je dat filmpje echt even bekijken. Het is een TED-talk over de voordelen van machtspositie, het kreeg miljoenen views en werd de tweede meest populaire TED-talk in de geschiedenis. Bekijk het filmpje van Amy Cuddy: Your body language may shape who you are | Amy Cuddy. Ze suggereerde dat onze lichaamstaal bepaalt hoe we denken en voelen over onszelf en dus hoe we ons lichaam vasthouden, een impact op onze geest kan hebben. Met andere woorden, door een krachtige houding, kunnen we onszelf sterker voelen.

Het bewijs van machtspositie kwam uit een studie die Cuddy voltooide. Bij die studie waren er twee groepen. De deelnemers zaten twee minuten lang in een krachtige houding (uitgestrekte houding) of een lage krachthouding (naar binnen gebogen, gekruiste benen). Cuddy ontdekte dat degenen die in de high-power pose zaten, zich krachtiger voelden en beter presteerden in interviews dan degenen die dat niet hadden gedaan.⁠

Testosteron & Cortisol verhouding

Een ander ding dat ze tijdens deze studie ontdekten, was dat het stellen van kracht hun lichaamschemie daadwerkelijk veranderde. Cuddy’s onderzoek suggereerde dat degenen die high-power poses aannamen een toename van testosteron en een afname van cortisol vertoonden. Cuddy interpreteerde deze hormonale effecten als verder bewijs van toename van gevoelens van macht.⁠

Maar de effecten van machtspositie op hormonen zijn nog steeds twijfelachtig. Er is onvoldoende bewijs van het hormoonaspect van de resultaten van Cuddy om te kunnen zeggen dat machtsvorming echt effect heeft op onze hormonen.⁠ Desalniettemin is het ervaren van een krachtiger gevoel tijdens een uitgestrekte krachtige houding een feit. Als het gaat om details en vertrouwen boosten, dan kan alles helpen.

Tips voor een sterk en gezond postuur

Je houding verbeteren hoeft niet lastig te zijn. Door effectieve oefeningen toe te passen krijg je snel resultaat, denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende oefeningen:

1. Kantel de bekken

Door je bekken iets naar voren te kantelen, stimuleer je natuurlijke holling in je onderrug door je bekken iets naar voren te kantelen. Daardoor vormt je rug meer naar de natuurlijke curve van je ruggengraat, waardoor je houding zal verbeteren. Zorg er bij het kantelen van je bekken voor dat je dit lichtjes doet en niet teveel, anders ga je teveel naar voren hangen.

 2. Breng de borstkas vooruit

Het gebeurd vaak dat we ons hoofd lichtjes naar voren uitsteken wanneer we vooruit lopen. Steek in plaats van je hoofd, je borst iets naar voren. Zorg er daarnaast ook voor dat je je kin iets richting je borstkas brengt . Je lichaamshouding zal hierdoor sterk verbeteren.

3. Rol de schouders naar achteren

Rol je schouders lichtjes naar achteren. Hierdoor loop je iets meer rechtop. Door je hoofd iets naar achteren te brengen en je schouders naar achteren te rollen neemt de druk op je nek sterk af. Dit is een veelvoorkomende oorzaak voor nekklachten, die hierdoor vrij simpel verholpen kunnen worden.

4. Trek de navel in en let op de ademhaling

Breng je navel lichtjes richting de ruggengraat. Combineer dit met een goede ademhaling, waarbij je deze als het ware vanuit het bekken omhoog laat komen tot het puntje net onder je keel. Hiermee creëer je tijdens je inademing meer lengte in de ruggengraat, waardoor je meer rechtop komt. Span bij de uitademing de bekkenbodemspieren lichtjes aan, waardoor je de ruimte in je ruggengraat blijft claimen. In het begin zal je dit veel bewust doen. Naarmate je het vaker oefent, zal het steeds makkelijker en automatisch gaan.

Een sterk postuur met persoonlijke en deskundige begeleiding

Ondervind je problemen met je huidige postuur? Wil je snel aan de slag gaan met het veranderen van je leefstijl en starten met het behalen van je persoonlijke doelen? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem met professionele en deskundige begeleiding je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen bij een sterker en gezonder postuur. Met voldoende beweging, gezond voedingspatroon en goede gewoontes bouwen we samen aan een sterk fundament die voor jou zonder moeite vol te houden is. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven