Waarom koolhydraten belangrijk zijn

Afvallen met koolhydraten

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Afvallen met koolhydraten

Waarom koolhydraten belangrijk zijn

In de voorgaande blogs hebben we besproken hoe belangrijk eiwitten zijn en we hebben uiteengezet hoe cruciaal vetten zijn. Waarom hebben we koolhydraten nodig vraag je je dan misschien af en hebben we ze überhaupt wel nodig met de opkomst van de nieuwste koolhydraat arme diëten? Eten we ze dan alleen omdat het lekker is? Het antwoord daarop is nee. Hoewel die verklaring veel waarheid bevat voor veel van de mensen die dit nu lezen, is dat niet waarom we koolhydraten in onze voeding zouden moeten consumeren. In deze blog leggen we je uit waarom koolhydraten belangrijk voor je zijn, wanneer je ze nodig hebt en waarom je er juist wel voldoende van zal moeten eten.

Hierom zijn koolhydraten goed voor je

Koolhydraten zijn goed voor je omdat het balans creëert en ons in staat stelt te gedijen. Elke macronutriënt brengt meerdere voordelen en ook nadelen met zich mee. Ze dragen allemaal bij aan het feit dat we een veel hoger niveau kunnen leven. Daarom denk is het belangrijk om geen van de macro’s te verwaarlozen. Hieronder zijn een aantal specifieke voorbeelden waarbij koolhydraten ons juist helpen

  • Presteren. Koolhydraten zijn technisch gezien niet nodig om te overleven en dagelijkse taken en activiteiten uit te voeren. Als het gaat om activiteiten met een hogere intensiteit dan zijn koolhydraten de primaire bron van energie voor ons lichaam.
  • Snelle en efficiënt energie leveren. ATP is een belangrijk onderdeel van anaerobe training. Dat is een belangrijk onderdeel om sterker te worden en spieren op te bouwen. Koolhydraten zijn daarbij onmisbaar.
  • Opbouw van spieren. Onderzoek is beperkt, maar er zijn ook aanwijzingen dat de combinatie van eiwitten en koolhydraten een positieve invloed heeft op de spiereiwitsynthese. Spiereiwitsynthese is het anabole signaal dat ons lichaam maakt wanneer we eiwitten als voedingsstof binnenkrijgen of wanneer we deelnemen aan krachttraining. Dit is een belangrijke speler in het spel van spieropbouw.

Kuru Fasulye gezond

Wanneer je met krachttraining het resultaat maximaal wilt stimuleren,
zijn koolhydraten noodzakelijk. Peulvruchten zijn gezonde vezelrijke voorbeelden.

  • Herstel is een andere belangrijke reden en hoewel eiwit hiervoor de belangrijkste bron is, helpen koolhydraten om spierglycogeen aan te vullen voor toekomstige prestaties.
  • Hormonale gezondheid.  De grootste regulerende factor om de hormonale gezondheid hoog te houden, is ervoor te zorgen dat je niet te lang een ernstig calorietekort hebt. Dus alle macro nutriënten zijn belangrijk!
  • Koolhydraten zijn praktisch overal. Hoe gek dat ook is, het is ook een beetje waar. Vaak als we kijken naar sociale instellingen of eten met vrienden / familie, zijn koolhydraten inbegrepen. Dus als we ze volledig verwijderen, wordt het normale leven alleen maar moeilijker. Een uitgebalanceerd dieet met koolhydraten erin, geeft ons meer vrijheid en flexibiliteit. Dat zal leiden tot meer successen met een gezonde voedingspatroon.

Zelfgemaakte hummus

1 gram koolhydraten bevat 4 kilocalorieën.
Dus wanneer een gebak 50 gram koolhydraten bevat, zijn dat al gauw 200 kilocalorieën.

Kom jij verder of stagneer je?

Je prestaties in de praktijk zijn de belangrijkste factoren die zullen leiden tot het kunnen verliezen van vet of ontwikkelen van spieren. Voeding is verreweg de grootste drijfveer voor vetverlies. Als je je er niet op concentreert, zal je niet ver komen Echter als je niet intensief aan krachttraining doet, dan zal je op de lange termijn geen lichaam creëren waar je echt trots op kunt zijn. Waarom? Simpel, voedsel alleen stimuleert namelijk de spiergroei niet in voldoende mate. Maar voeding én krachttraining wel. Dat betekent dat we krachttraining niet alleen nodig hebben om spiermassa te ontwikkelen, maar ook om later sneller en gemakkelijker vet te kunnen verliezen.

Beter presteren door koolhydraten

Wanneer je voldoende kwalitatieve koolhydraten in je voedingspatroon hanteert kan je intensiever trainen en beter presteren. Dit zal vervolgens bijdragen aan:

  1. Meer spieren opbouwen/behouden,
  2. Hormonale productie verhogen,
  3. Sneller en meer vet verbranden en
  4. Meer calorieën per training verbranden, omdat we simpelweg meer energie hebt!

Daarom is de term “Eet minder, beweeg meer” logisch vanuit wetenschappelijk en theoretisch oogpunt. Want ja, minder calorieën erin en meer calorieën eruit betekent dat je gewicht zal kwijtraken. Echter zal gewicht niet het hoofddoel moeten zijn, maar meer spieren ontwikkelen, want na een bepaalde tijd zal je lichaam zich aanpassen en efficiënter worden. Dat zal leiden tot minder calorieverbruik. Dit is de metabole en/of thermogene adaptatietheorie.

Eet meer, train meer

Ons beste advies aan jou, de persoon die leest en zoveel mogelijk lichaamsvet wil versnipperen, is om echt aandacht te besteden aan het periodiseringsgedeelte van je trainingen. Immers zo zal je snel en effectief vet kunnen verliezen. Wanneer je prestaties in de praktijk met je trainingen toenemen en je sterker wordt, dan bouw je spiermassa op.  Door aan krachttraining te doen, hierin sterker te worden en meer gezonde kwalitatieve voeding te nuttigen zal je adaptieve thermogenese kunnen voorkomen. In plaats van jezelf constant te concentreren op ” Eet minder, beweeg meer “, geven wij vanuit Optimaal Leefstijl Doetinchem je mee om dat idee te veranderen naar: “Eet meer, train meer.”.

Op die manier bloeit alles in je voordeel. Hoewel het misschien wat langer zal duren voordat vet verliest en gewicht omlaag brengt, zullen de resultaten je veel langer aanhouden en prominenter zijn.

Gezonder eten met hulp van deskundige begeleiding

Het is je nu vast duidelijk geworden waarom gezonde voeding en met name koolhydraten belangrijk voor je lichaam zijn. Het aan de slag gaan met gezonde voeding en een gezond voedingspatroon is eigenhandig lastiger dan de meeste mensen denken. Om het jojoën te voorkomen en verkeerde gewoontes te vermijden kan een personal coach je helpen. Uiterst gedreven staan de personal trainers en coaches van Optimaal Leefstijl uit Doetinchem voor je klaar om onder deskundige en professionele begeleiding je verder te helpen. Je personal trainer daagt je uit om je uit je comfortzone te halen en nieuwe grenzen op te laten zoeken. Dat in combinatie met personal en mental coaching, gezonde voeding en persoonlijke voedingsplan ga jij gegarandeerd een Sterke Start maken richting een gezond, fit en vitaal lichaam. Waar wacht je nog op? Meld je snel aan!

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven