Waarom vetten belangrijk zijn

Waarom vetten belangrijk zijn

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Waarom vetten belangrijk zijn

Waarom vetten belangrijk zijn

Vetten zijn een andere essentiële voedingsstof, daarom bespreken we deze blog direct na onze laatste blog over de eiwitten – je kan er namelijk niet zonder. In deze blog lees je waarom vetten belangrijk zijn.

Technisch gezien zou je de rest van je leven gewoon eiwitten en vetten kunnen eten. Daarom is het ketogeen dieet de laatste tijd zo populair geworden. Maar naar mijn eerlijke mening is ‘goed’ leven niet goed genoeg en ik weet dat ik met een balans van alle macronutriënten kan gedijen. Dat is geen klop op keto-diëten, sommige mensen functioneren er veel beter op, maar vanuit mijn ervaring en kennis werkt de meerderheid van de mensen beter aan een balans van alle drie de macro’s. Dus waarom zijn vetten zo belangrijk?

Voorbeelden van gezonde vetten

1 gram aan vet bevat 9 kilocalorieën.
Dus als je iets eet dat 20 gram aan vetten bevatten, dan is dat al gauw 180 kilocalorieën.

Hierom zijn vetten enorm belangrijk

Vet is cruciaal voor de hormonale gezondheid. Dat is één van de grootste en meest erkende redenen om voldoende goede vetten te consumeren. Daarom is het een essentiële voedingsstof waar wij als mens er niet mee zonder kunnen.

Vet is de basis voor het zenuwstelsel en het axon, dat een belangrijk onderdeel is van de zenuw die elektrische signalen van de hersenen door het hele lichaam stuurt om alle functies op gang te brengen, bestaat voor 80% uit lipiden (vetten). Dit betekent dat we voor volledige neurologische mogelijkheden en optimalisatie voldoende vetten in onze voeding nodig hebben. Dit is naar mijn mening het meest onderschatte voordeel van vetten. Als we kijken naar het opbouwen van kracht in elke beweging, is het 80-90% neurologisch en zonder een centrale zenuwstelsel is kracht gewoon geen optie.

Vetten als energiebron

Vet is een secundaire energiebron. Als we kijken naar activiteiten met een lage intensiteit, dingen zoals wandelen of andere langzame fysieke bewegingen, en zelfs dagelijkse activiteiten, dingen zoals bureauwerk en bewegen in huis, dan is vet onze brandstofbron. Deze energiebron is niet de meest ideale bron voor snelle energie. Echter is het wel een geweldige energiebron voor de dagelijkse bezigheden. Daardoor zal het lichaam op de dag minder glycogeen en glucose als energiebron hoeven te gebruiken. Begrijp wel dat het lichaam nooit specifiek van één energiebron gebruik van maakt. Als jij opeens in je achtertuin een aantal sprintjes gaat trekken, dan wisselt het lichaam tussen meerdere energiebronnen. Dan zal dus ook glucose en glycogeen voorraden gebruikt worden als energiebron.

Gezonder eten met personal coaching

Hopelijk begin je nu de voordelen te zien van meer dan alleen calorieën. Er zit zoveel in dit macrospel. Wanneer je een geïndividualiseerde benadering van je voeding kunt creëren, win je in het spel van het bereiken van resultaten. Als dit niet zelfstandig lukt, dan staan onze coaches altijd klaar om je daarbij te helpen. Schrijf je dan vandaag nog in voor een gratis kennismakingsgesprek bij Optimaal Leefstijl Doetinchem. Eenmaal het online formulier ingevuld, verwerken we jouw aanvraag en nemen we binnen één werkdag contact met je op. Wie weet tot snel!

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven