Wat is adrenaline?

Wat is adrenaline

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Wat is adrenaline

Wat is adrenaline?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Het stresshormoon en neurotransmitter adrenaline. Wat is adrenaline eigenlijk en welke effect heeft adrenaline op ons lichaam? We leggen het je uit in deze blog. 

Hoe werkt adrenaline?

Adrenaline is een neurotransmitter en stresshormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. De aanmaak van adrenaline verandert de toevoer van het bloed in het lichaam. Wat er dan gebeurt is dat er meer bloed naar het hart en de spieren gaat en minder naar de huid en ingewanden. Het effect van adrenaline is dat het lichaam een snellere en hogere bloeddruk veroorzaakt. De energievoorraad die het lichaam in de spieren en lever heeft opgeslagen in de vorm van glycogeen, komen bij een stijging van het adrenalinegehalte vrij. Daardoor gaat het glucosegehalte in het bloed sterk omhoog. Het zenuwstelsel gaat hardwerken werken en de bronchiën in de longen verwijden. Doordat de bronchiën verwijderen kan er meer zuurstof worden ingeademd.

Bij een levensbedreigende situatie, komt er een grote hoeveelheid adrenaline vrij. Misschien heb je er wel eens wat van gehoord: het Fight or Flight system. Je lichaam en geest wordt alerter, waardoor je sneller en scherper in staat bent om te reageren. Vaak gaat dit samen met angst en woede. De adrenalineproductie kan verhoogd worden door fysieke inspanning, honger, kou, dorst, pijn, hitte en andere zaken die de balans in het lichaam kunnen verstoren.

Gezonde leefstijl met persoonlijke en deskundige begeleiding

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om gezonder te leven met een goede balans? Ervaar je stress en kost het je energie om zelfstandig aan de slag te gaan? Start vandaag met het maken van een Sterke Start. Dan helpen onze professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem met professionele en deskundige begeleiding je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezond voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven