Wat is een gezonde lunch?

Wat is een gezonde lunch

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Wat is een gezonde lunch

Wat is een gezonde lunch?

De middagmaaltijd of lunch is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat je genoeg energie hebt om je lichaam en je hersenen alert en creatief te houden Maar wat is een gezonde lunch en welke variaties kan je hanteren? We leggen het je in deze blog uit.

Wat betekent een gezonde lunch?

Gezond lunchen hoeft niet direct moeilijk te zijn. Sterker nog, met deze recepten is het een feestje! Er zijn genoeg opties. Of je nu een lekker recept zoekt voor tussen de middag of een recept om mee te nemen. Gezond lunchen is voor ons een voedzame maaltijd vol goede ingrediënten en die past in een gezonde levensstijl. Daarbij kan je denken aan voldoende vezels, eiwitten, groente, fruit en weinig verzadigde vetten. Wat neem jij het liefst tijdens je lunch? Een volkorenbroodje met kaas, kipfilet broodbeleg en tomaat, een groene salade met ei of toch liever een kleine warme maaltijd? Wat je ook kiest: variëren is goed en gezond.

Geen energiedips

Een goede gezonde lunch is niet allen nodig om je te voeden, het levert ook de benodigde energie om tot aan je avondmaaltijd de dag door te kunnen komen. Bovendien zorgt een goede en gezonde lunch voor een continue energieafgifte. Dit betekent dat je geen energiedips ervaart, maar je lekker energiek voelt. Stel je maar eens voor een auto die geen benzine meer heeft. Die komt ook niet vooruit. Ook jouw eigen lichaam heeft brandstof nodig om kilometers te kunnen maken.

Als je iets gezonds wilt eten bij je lunch, kies dan voor volkoren in plaats van bruin brood. Bruin brood bevat namelijk snelle koolhydraten is en het nadeel hiervan is dat ze onze bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Dit zorgt voor een korte boost van energie. De plotseling energieboost maakt insuline aan. Binnen een uur of drie is de bloedsuikerspiegel weer gedaald en is je energie weer minder. Op dat moment voel je je lusteloos en heb je een gebrek aan energie en je krijgt weer honger. Dan wil je weer eten. Volkoren brood kan een prima optie zijn, vooral als je daar een gezond beleg op kiest. We hebben 20x gezonde broodbeleg ideeën voor je uitgewerkt die je kan hanteren.  Maar, er is nog heel veel meer mogelijk. Een heerlijke salade, goedgevulde omelet en nog veel meer.

Een goede broodlunch

  • Met volkorenbrood krijg je lekker veel vezels binnen voor een verzadigd gevoel en volop koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer. En brood is een belangrijke bron van jodium, omdat er speciaal bakkerszout wordt gebruikt, waaraan jodium is toegevoegd.
  • Je krijgt met halvarine of margarine gezonde vetten en vitamine A en D binnen.
  • Wat doe je op dat volkorenbrood? Bekijk beleg-ideeën.
  • Neem een stuk fruit mee, zoals banaan, tros druiven, appel, sinaasappel of in stukjes gesneden meloen.
  • Een smakelijke aanvulling op de lunch is wat groente, zoals komkommer, tomaat of radijs.
  • Neem een schaaltje magere of halfvolle yoghurt met fruit erbij. Je kan ook kiezen voor een bakje Skyr met smaak.

Een gezonde broodtrommel

Groente en fruit zijn producten met weinig calorieën.
Daarvan kan je dus meer eten. Vergeet niet om wat water bij je maaltijden te drinken.

Adviezen voor een gezonde lunch

  • Een gezonde lunch levert gemiddeld 300-600 kcal en bevat minimaal 75 gram groente.
  • Kies voor volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten.
  • Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
  • Als broodbeleg kan je ook een plakje vleeswaar, een lepel saus (zoals slasaus, ketchup of een theelepel mosterd) of zoet beleg, bijvoorbeeld appelstroop of jam.
  • Maak je lunch compleet met andere producten, zoals 30+ kaas, ei, vis of notenpasta, een glas melk en fruit.

Gezond voedingspatroon met persoonlijke en deskundige

begeleiding

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om gezond en lekker te eten? Wil je snel aan de slag gaan met het veranderen van je leefstijl? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem met professionele en deskundige begeleiding je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezond voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven