Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Gezonde voeding

Wat is gezonde voeding?

Voeding is een belangrijk onderdeel van onze manier van leven. Je ziet steeds meer campagnes, reclames, acties en statements over gezonde voeding voorbij komen. In deze blog lees je wat gezonde voeding betekent en wat je kan doen om voor jezelf een gezond voedingspatroon aan te houden.

Gezonde en ongezonde voeding

Producten worden vaak onterecht gecategoriseerd als gezond of ongezond. Zo worden chips, pizza, hamburger, patat en andere snelle maaltijden en snacks gezien als ongezond. Terwijl typische fitnessmaaltijden met rijst, kip en broccoli vaak bestempeld worden als gezond. Het is belangrijker om te kijken in hoeverre een voedingsproduct bijdraagt aan een gezond eetpatroon, dan het te gaan bestempelen als gezond of ongezond. Zelfs te veel liters water drinken kan op den duur schadelijk zijn en als ongezond bestempeld worden. Vandaar dat het groter plaatje belangrijker is, dan enkel een voedingsproduct.

Een kwalitatief gezond en volwaardig voedingsproduct is rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht. Omdat niet elk voedingsproduct rijk is aan al deze stoffen, kunnen we stellen dat een product op zichzelf nooit zorgt voor gezondheid in zijn algemeenheid. Maar wat is gezonde voeding dan wel?

Gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon is rijk aan peulvruchten, noten, groenten, fruit, vis, volkorenproducten en bevat voldoende magere zuivelproducten. Verder bestaat een gezond voedingspatroon uit weinig rood- en bewerkt vlees, dranken met alcohol en suiker, zout en verzadigde vetten. Gezonder eten zorgt niet alleen voor veel voedingsstoffen, maar levert je een sterk immuunsysteem, goed functionerende hersenen en draagt bij aan je algehele gezondheid. Met kwalitatief goede gezonde voeding voel je je ook fitter, energieker en heb je meer zin in het leven. Het verkleint daarbij de kans op diabetes, kanker en ziekten aan je hart en bloedvaten, zoals een beroerte of hartaanval. De meeste Nederlands vinden gezond eten lastig. Wij hebben in deze blog 10 tips voor je uitgewerkt om gezonder eten gemakkelijker voor je te laten maken.

Essentiële voedingsstoffen

Een essentieel voedingsstof is een voedingsstof die een organisme niet zelf kan maken en dus een externe voedingsbron voor nodig heeft. Niet alleen zijn ze belangrijk voor je gezondheid, maar helpen ze je ook om optimaal te kunnen presteren. Hoeveel je van een essentieel voedingsstof nodig heb is per persoon verschillend. Wat we wél kunnen stellen is dat wanneer er dagelijks fruit, groente, graanproducten, vlees of vis, zuivel en noten of zaden geconsumeerd worden, er een redelijk gezond voedingspatroon ontwikkeld is. Focus je eerst hierop, alvorens je met grammen gaat werken.

Variatie en balans

Een gezond voedingspatroon is gevarieerd en gebalanceerd. Variatie zorgt voor een kleinere kans op tekorten. Het dieet van een bodybuilder die bijvoorbeeld dagelijks alleen maar kip rijst en broccoli eet, kan net zo veel tekorten bevatten als een Macdonalds dieet. Door verschillende producten te nemen uit de bovenstaande opsomming en hier tussen te variëren, kun je zelf een optimaal voedingspatroon creëren.

Meer dan micronutriënten

Een gezond voedingspatroon draagt bij aan algehele gezondheid. Een gezond gewicht draagt daar ook aan bij.  Dan zou een gezond voedingspatroon ook moeten bijdragen aan een gezond gewicht, toch? Hoe gezond je dieet ook is, als je een ongezond lichaamsgewicht hebt, ben je nog niet in optimale gezondheid. Dit geldt ook voor mensen met een gezond lichaamsgewicht, maar een voedingspatroon vol bewerkte producten met weinig essentiële voedingsstoffen.

Een gezond voedingspatroon houdt dus rekening met een adequate energie-inname. Dit kun je controleren door je gewicht constant te houden gedurende langere periode, wanneer je op een gezond lichaamsgewicht bent. Hoe gezond je voedingskeuze ook is, als je teveel eet resulteert dit in het aanzetten van vetmassa. In de meeste gevallen heeft dit een negatieve impact op de gezondheid.

Nooit meer een broodje hamburger? 

Natuurlijk wel! Door een groot deel van je voedingspatroon op te vullen met onbewerkte voedingsrijke producten, kan je calorieën besparen. Die kan je vervolgens opvullen met voedingsproducten die jij lekker vindt, maar niet veel toevoegen op het gebied van gezondheid. Dit wordt vaak de 80/20 regel genoemd binnen de Flexible Dieting groep. Deze regel houdt in dat je 80% van je voeding vult met volwaardige producten rijk aan voedingsstoffen, waardoor je zonder enige problemen de overige 20% kunt vullen met producten die je écht lekker vindt!

Afsluitend nog een aantal tips hoe je een gezond, maar lekker voedingspatroon kunt ontwikkelen:

  • Kies voor verse onbewerkte producten
  • Varieer in voedingsproducten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen
  • Vermijd geen voedingsstoffen, dus geen koolhydraten wegschrappen
  • Plaats producten niet in hokjes, zoals gezond en ongezond
  • Sluit eerlijke compromissen met jezelf en houd je eraan.

Gezond leefstijl met deskundige begeleiding

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om gezond eten? Wil je effectief aan de slag gaan met gezonder eten en leven? Dan helpen de professionals van Optimaal Leefstijl Doetinchem je graag op weg naar een fittere, gezondere en vitalere levensstijl. Zo staan onze personal trainers en coaches voor je klaar om je te helpen met voldoende beweging, gezonde voedingspatroon en goede gewoontes die voor jou haalbaar zijn. Samen gaan we uitdagingen aan en verpletteren we ze! Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan nu aan voor het 4 weken Sterke Start Traject.

Middels het Sterke Start traject maak je met personal trainingen, personal coaching en coaching op voeding een sterke start en leer je gezonde gewoontes eigen te maken die voor jou werken. Start vandaag met jouw leefstijl positief te veranderen. Plan snel een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit bericht op:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven